PRIJAVA-468X60-BANNER

Građevinarstvo - indikator svega što se dešava u privredi

10.11.2016. | Tanjug

Građevinska industrija je indikator je svega što se dešava u privredi, pa je u njoj neophodno još više podsticati tehnološki inovativne metode i rešenja, rečeno je juče (09.11.2016) na prezentaciji „Tehnološke inovacije i digitalizacija građevinske industrije", u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Zamenik generalnog menadžera PKS Mihajlo Vesović rekao je da je građevinska industrija direktno povezana sa najrazličitijim oblastima i obuhvata širok spektar aktivnosti, poput projektovanja, građevinskih materijala, usluga odžavanja, nadzora...

- Kada privreda jedne države dobro funkcioniše i građevinska industrija dobro funkcioniše - rekao je Vesović i dodao da, kada pada i građevinska industrija, zastajanje se oseti i u celoj privredi.

Vesović je ukazao i da ne postoji nijedan aspekt privrede koji u 21. veku može da funkcioniše ne koristeći ono što pružaju nove tehnologije.

Samo ulaganjem u nove tehnologije može se ostvariti konkurentnost na tržištu, dodao je Vesović.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je da je do sada, za 15 godina postojanja te direkcije napravljeno preko million kvadrata poslovnog i stambenog prostora.

- Radili smo infrastrukturne projekte, usmerili smo se na stanogradnu i razvijanje poslovno-stambenih projekata - rekao je Vesović.

Kako je naveo, u Građevinskoj direkciji ima 80-ak zaposlenih, a od toga su 85 odsto njih visoko obrazovani.

Šurlan se osvrnuo na projekat „Stepa Stepanović" na Voždovcu ističući da je za 30 meseci napravljeno preko 430.000 stambenog prostora, odnosno 4.600 stanova na 42 hektara površine.

Takođe je kao važan naveo projekat „Jugovićevo" u Novom Sadu gde je u šest objekata napravljeno 366 stanova.

Građevinska direkcija je, kako kaže, insitirala na kvalitetu i da sada sve te zgrade mogu da dobiju energetske pasoše. Šurlan ističe da je važno podsticati tehnološki inovativne metode i rešenja.

Takođe je najavio novi projekat u Zemunu, na prostoru kasarne „Aleksa Dundić". Reč je o površini od 6,1 hektar na kojoj će, uključujući i garaže biti izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara prostora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;