PRIJAVA-468X60-BANNER

Čišćenje "smrdljivih zgrada" do kraja godine

18.10.2016. | M.Lj.Popović | Novosti

Sanacija „smrdljivih zgrada" u naselju „Dr Ivan Ribar” na Novom Beogradu počeće do kraja godine, najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije, koja je zidala ove objekte. Tender za izbor firme koja će odstraniti otrovne materije iz zidova još je u toku, a tek kada se on završi biće poznata i sudbina spornih objekata.

Građevinska direkcija Srbije je početkom septembra raspisala postupak za izbor izvođača radova na sanaciji zgrada u čijim zidovima je pronađen otrovni fenol.

- Tenderska procedura se odvija u tri faze i trebalo bi da bude okončana do kraja novembra - kažu u GDS. - Očekujemo da će posao početi do kraja godine, kao što je bilo planirano. O rokovima završetka sanacije ne možemo da govorimo dok se ne završi postupak javne nabavke. Kada budemo sklopili ugovor sa izabranim izvođačem, objavićemo precizne rokove za završetak radova.

Investitori zgrada koje su iseljene pre godinu i po dana ne žele ni da govore šta će biti sa ovim nekretninama nakon sanacije. Prema ranijim navodima, stanovi će biti ponuđeni novim kupcima, ali nije poznato po kojoj ceni.

Dok „smrdljive zgrade" čekaju svoju sanaciju, njihovi bivši stanari čekaju da se završi izgradnja novih objekata u koje će se useliti. Naime, u istom bloku, preko puta otrovnih objekata, uveliko niču nove stambene jedinice.

- Izgradnja dveju novih zgrada je započeta krajem marta ove godine. Radovi teku po planu - tvrde investitori.

- Završeno je betoniranje krovne ploče na objektima. Završetak radova je predviđen do juna, a prva useljenja stanara od avgusta sledeće. U međuvremenu, svi vlasnici stanova koji čekaju da se u njih presele redovno primaju dogovorenu nadoknadu od sedam evra po kvadratnom metru na mesečnom nivou za zakup stana.

Problem neispravnog oplatola, koji je pronađen u zgradama GDS, pogodio je i na desetine drugih privatnih investitora i u Beogradu i Srbiji. Neki od njih su nakon sanacije svojih zgrada po metodi Instituta Vinča, dobili upotrebne dozvole i uselili stanare, ali nadležne institucije još nisu identifikovale odgovorne za problem „smrdljivih zgrada".

 

Komentari: 1

Pera 20.10.2016 22.16.32

Protivpravna izgradnja i stavljanje u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu Član 262 (1) Službeno ili odgovorno lice koje protivno propisima o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine dozvoli izgradnju, stavljanje u pogon ili upotrebu objekata ili postrojenja ili primenu tehnologije kojima se u većoj meri ili na širem prostoru zagađuje životna sredina, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. (2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do uništenja životinjskog ili biljnog sveta velikih razmera ili do zagađenja životne sredine u toj meri da su za njegovo otklanjanje potrebni duže vreme ili veliki troškovi, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...

;