IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prvi zeleni krov u Novom Sadu

14.10.2016. | eKapija

Zelena budućnost stigla je u Novi Sad gde je realizovan prvi zeleni krov, na stambeno-poslovnom objektu u Ulici Vojvode Šupljikca, čiji je investitor Erker-Inženjering. Zeleni krov je, uz zelene fasade, energetsku efikasnost i „Eko kulturu stanovanja" deo „Zelenog koncepta stanovanja" – održivog pristupa gradnji koji je uspostavila ova građevinska kompanija iz Novog Sada.

Povodom realizacije prvog zelenog krova u četvrtak (13.10.2016.) je organizovana poseta objektu.

- Drago mi je što je došlo do prve realizacije zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, nakon analize primene koju je 2014. godine uradio Zavod za urbanizam Novog Sada. To je u skladu sa našim ciljem da povećamo zelene površine u Novom Sadu – rekao je ovom prilikom Dušan Miladinović, v.d. direktora Zavoda za urbanizam Novog Sada.

On je istakao da korisnici prostora sa zelenim krovom imaju, pre svega u letnjim mesecima, uštedu energije, jer je, zavisno od debljine supstrata, do 15 stepeni razlike ispod najmasivnijih zelenih krovova, a u proseku je od pet do osam stepeni niža temperatura.

- Želja nam je da zeleni krovovi uđu u praksu jer na taj način život u zgradama činimo humanijim i održivijim. Ideja „Zelenog koncepta stanovanja" je počela od zelenog krova realizovanog na objektu u Vojvode Šupljikca, a nastavlja se na novom objektu u Futoškoj ulici, gde će pored privatnih terasa biti i zajednička terasa na zelenom krovu, kao i zelene fasade koje su projektovane kao ograde terasa sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap" – najavio je Arsenije Pejić, direktor Erker-Inženjeringa.

Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Pored toga što stanarima daje svakodnevno zadovoljstvo boravka u zelenilu, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima. Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;