Prvi zeleni krov u Novom Sadu

14.10.2016. | eKapija

Zelena budućnost stigla je u Novi Sad gde je realizovan prvi zeleni krov, na stambeno-poslovnom objektu u Ulici Vojvode Šupljikca, čiji je investitor Erker-Inženjering. Zeleni krov je, uz zelene fasade, energetsku efikasnost i „Eko kulturu stanovanja" deo „Zelenog koncepta stanovanja" – održivog pristupa gradnji koji je uspostavila ova građevinska kompanija iz Novog Sada.

Povodom realizacije prvog zelenog krova u četvrtak (13.10.2016.) je organizovana poseta objektu.

- Drago mi je što je došlo do prve realizacije zelenog krova na stambeno-poslovnom objektu u Novom Sadu, nakon analize primene koju je 2014. godine uradio Zavod za urbanizam Novog Sada. To je u skladu sa našim ciljem da povećamo zelene površine u Novom Sadu – rekao je ovom prilikom Dušan Miladinović, v.d. direktora Zavoda za urbanizam Novog Sada.

On je istakao da korisnici prostora sa zelenim krovom imaju, pre svega u letnjim mesecima, uštedu energije, jer je, zavisno od debljine supstrata, do 15 stepeni razlike ispod najmasivnijih zelenih krovova, a u proseku je od pet do osam stepeni niža temperatura.

- Želja nam je da zeleni krovovi uđu u praksu jer na taj način život u zgradama činimo humanijim i održivijim. Ideja „Zelenog koncepta stanovanja" je počela od zelenog krova realizovanog na objektu u Vojvode Šupljikca, a nastavlja se na novom objektu u Futoškoj ulici, gde će pored privatnih terasa biti i zajednička terasa na zelenom krovu, kao i zelene fasade koje su projektovane kao ograde terasa sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap" – najavio je Arsenije Pejić, direktor Erker-Inženjeringa.

Zeleni krov pruža sve prednosti dvorišta na atraktivnim gradskim lokacijama. Pored toga što stanarima daje svakodnevno zadovoljstvo boravka u zelenilu, zeleni krovovi imaju mnoge funkcionalne i ekonomske prednosti nad običnim krovovima. Deluju kao toplotna izolacija čime smanjuju troškove grejanja do 20%, upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke, i produžuju životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...