INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uređenje zelenih površina i mobilijara u naselju Cerak - Vinogradi

31.01.2020. | M. Stanojković, G. Novaković | Novosti

Za godinu dana, otkako je naselje Cerak - Vinogradi proglašeno za kulturno i zaštićeno dobro prestonice, na adresu JP Gradsko stambeno stiglo je oko 500 zahteva za izvođenje različitih vrsta radova u ovom delu grada. Nažalost, novi status nije uticao na to da obim i dinamika radova budu veći, što žitelje ovog dela Čukarice zabrinjava. Ipak, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture najavljuju značajne investicije. Od sticanja laskavog priznanja, Zavodu su stizali dopisi žitelja, uz molbu da im se pomogne pri uređenju dotrajalog uličnog mobilijara, staza, stepeništa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- S obzirom na to da je reč o velikoj površini, za godinu dana nije moguće rešiti dugogodišnje probleme - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika. - Zavod već početkom ove godine pokreće akciju da se zelena površina iza Opitnog centra u Ceraku 2, i u njegovoj neposrednoj blizini, raskrči, uredi i vrati centralna staza koja je povezivala dve izgrađene celine u naselju, a sada je pokrivena zemljom i travom. Osim toga, u nekim delovima će se pojačati ulično osvetljenje, ali sve to uz našu i saglasnost autorke projekta, arhitekte Milenije Marušić.

Kako su rekli u Zavodu, u saradnji sa JKP Zelenilo u proteklih godinu dana, u naselju je izdata saglasnost na projekat popravke staze i stepenica u ulici Cerski venac 1, a u toku je popravka stepeništa u ulici Cerski venac 10 i zastora u Kedrovoj 3.

- Pripremamo inicijativu i saradnju sa svim nadležnim institucijama za detaljniji i veći obuhvat uređenja svih zelenih površina, koje su u okviru granica zaštićenog prostora - kažu u Zavodu.

Kada je reč o angažovanju JP Gradsko stambeno, protekle godine izvođeni su građevinsko-zanatski, kao i elektro radovi, i različite intervencije na vodovodu i kanalizaciji.

- Kao i sa drugim objektima koji su pod zaštitom, pre izvođenja radova potrebno je dobiti saglasnost nadležne institucije ili ovlašćenih pojedinaca - kaže Igor Ćurčić iz Gradskog stambenog. - U ovom slučaju to su arhitekte, idejni tvorci naselja. Ukoliko se njihova saglasnost dobije, intervencije se mogu sprovoditi po uobičajenoj proceduri.

JKP Zelenilo je nadležno za staze u opštoj upotrebi i funkciji zelenih površina. U 2020. godini planirana je popravka pešačke staze kod vrtića "Gaj", kao i zastori u okviru javne zelene površine u Ulici breza.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;