INFONET-468X60-BANNER

Od danas u Kragujevcu nema gradnje bez sadnje drveća

01.09.2022. | Nekretnine.rs

Kragujevac će postati primer kako očuvati zelenu površinu kada je tržište gradnje u ekspanziji. Naime, od danas na snagu stupa zabrana gradnje objekata bez sadnje drveća.

Park

Za svaki novoizgrađeni objekat investitori će saditi drveće (Foto: Pixabay)

Gradske vlasti donele su ovu odluku zbog prepoznatljivog izgleda Šumadije, koja čini "pluća" ovog dela Srbije, gde je gotovo nezamislivo da nema šuma. Takođe, u modernoj arhitekturi i građevinarstvu sve više se zagovara teza zelenih površina čime se povećava kvalitet života građana, navodi portal Nekretnine.rs.

Zbog svega navedenog, ova odluka je na nivou gradskog parlamenta na inicijativu gradonačelnika, jednoglasno izglasana.

Naime, za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu biće u obavezi  da posade deset novih stabala. Ako je objekat meštovite namene, stambeno poslovni, i ima preko 1.000 kvadratnih metara, broj stabala se povećava po sistemu - svakih sledećih 500 kvadratnih metara, jedno stablo, izveštava portal Nekretnine.rs.

Građevinske investitore na to će obavezivati odluka o sprovođenju Akcije "Vrati dah prirodi – posadi drvo".

Ako sadnja na tom mestu nije moguća JKP "Šumadija", koje brine o zelenim površinama grada, određivaće gde će stabla biti posađena. Nakon što dođe do sadnje, investitor će dobiti potvrdu od "Šumadije", nakon čega će dobiti i upotrebnu dozvolu za gradnju.

Ova odluka proizašla je iz činjenice da u poslednjih pet godina vlada prava ekspanzija na tržištu gradnje, usled čega je došlo do uklanjanja velikog broja stabala.

Kragujevac će nastaviti sa ekspanzijom na tržištu nekretnina, a istovremeno će zadržati svoja "pluća", čime će napraviti još jedan korak ka statusu zelenog grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;