INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd dobio mašinu za presađivanje stabala

06.08.2021. | Beograd

U Beogradu je danas (06.08.2021) predstavljena nova mašina za presađivanje stabala koja ih vadi sa busenom i zemljom u kojoj su rasla, a koja je koštala oko 250.000 evra. Mašina je opremljena sa četiri polukružna noža koja se pokreću hidrauličnim pogonom. Noževi se postavljaju oko stabla u položaj koji obuhvata zemlju oko korena, a kada se sva četiri noža spuste, stablo se izdiže i prenosi na novu lokaciju gde se spušta u unapred pripremljenu sadnu jamu iskopanu uz pomoć mašine i istih je dimenzija kao i busen stabla koje se presađuje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Predstavljanju mašine "sadiša" prisustvovao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je rekao da ta mašina omogućava da se drvo presadi i da na drugoj lokaciji nastavi svoj život. On je napomenuo da se prilikom rekonstrukcije ulica i širenja infrastrukture često dešava da neko stablo smeta.

- Nažalost, do sada se to rešavalo tako što je stablo moralo da bude posečeno, ali smo to nadoknađivali tako što smo na drugom mestu sadili tri stabla. Sada, uz pomoć "sadiše", rešavamo taj problem jer stablo možemo da prebacimo na drugu lokaciju gde će ono nastaviti svoj život - pojasnio je Vesić. Dodao je da novom mašinom mogu da se presađuju stabla stara desetak do 12 godina, visine do petnaestak metara.

Naveo je da u Beogradu ima oko 60.000 drvorednih stabala u više od 750 drvoreda, te napomenuo da se to ne odnosi na šume i parkove, već na stabla u formiranim drvoredima.

- Dešava se da neko od tih stabala oboli i onda mora da se zameni. Tada imamo situaciju da posadimo mladu sadnicu koja odudara od drvoreda, što nije estetski. Sada će nam "sadiša" omogućiti da na tim mestima sadimo stabla visine 10 do 15 metara, i to već formirana stabla, što je velika stvar imajući u vidu da to do sada nismo mogli da radimo - rekao je Vesić.

Mlada stabla koja se sade uvek zahtevaju da prođe određeno vreme kako bi se prilagodila i započela razvoj u novoj sredini. Nova mašina vadi stablo koje je već formirano sa busenom i zemljom u kojoj je raslo, tako da je period privikavanja povoljniji za biljku. Takođe, prilikom takvog presađivanja ne dolazi do nenamernog rastresanja busena i koren stabla trpi mnogo manja oštećenja nego kada se sadnice transportuju kamionom. Stablo se prilikom ovakvog presađivanja može orijentisati prema svetlosti na isti način kako je raslo i na starom mestu, što umanjuje stres prilikom premeštanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

TERRA SRBIJA
TERRA SRBIJA
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.terra-world.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

K.I.G.O.
K.I.G.O.
NOVI BEOGRAD
www.kigo.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;