PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Inženjeri nisu krivi za pojavu klizišta

14.10.2016. | Z. Radović | Novosti

Direktor Instituta za puteve, Bratislav Milić, tvrdi da njegovi inženjeri nisu krivi za pojavu klizišta na deonici Prosek-Crvena Reka na istočnom kraku Koridora 10. On kaže da su opšti geološki uslovi dati u projektu potvrđeni i na terenu i da nije tačno da su se zbog lošeg projekta pojavili nepovoljni geološki uslovi zbog kojih se, prema podacima iz Koridora Srbije, otvorila 41 nestabilna kosina.

Milić navodi da je na ovoj deonici otvoreno i više klizišta nego što su nadležni objavili. Prebrojao ih je čak 50. Tvrdi da je projekat sanacije u završnoj fazi, a veći deo posla je obavljen.

- Projektant je u okviru projekta definisao potrebnu metodologiju izgradnje kosine, ali nije bio u mogućnosti da na terenu kontroliše rad izvođača i nadzora - objašnjava Milić. - Kada imate velike kosine izvođač mora da primeni odgovarajuću tehnologiju gradnje. Ako se to ne dogodi, nastaju propusti i pravi se šteta. U ovom slučaju, ili nije dobro organizovan projektantski nadzor ili nisu ispoštovali sve što je bilo navedeno u projektu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projektantima se često zamera da ne sagledaju pravo stanje na terenu, već da planove crtaju na osnovu orto-foto snimaka iz fotelje, i da ne izlaze na teren.

- Te optužbe potiču od inženjera koji su radili projekte u olovci i tušu. Projektanti Instituta za puteve su tokom izrade geodetskih podloga, geoloških istražnih radova i kompletnog procesa projektovanja proveli više od polovine ugovorenog roka projektovanja na terenu - kaže direktor.

Direktor Instituta za puteve napominje da ponašanje izvođača radova utiče na izmenu geoloških uslova.

- Ako građevinska firma izvodi radove suprotno projektom definisane metodologije, a nadzor to dozvoljava, dolazi do pojave nestabilnih kosina - ističe Milić. - Naravno, potrebno je definisati kroz plan aktivnosti kada se izvode radovi i kako se štite od kiše i snega.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;