Počinje petogodišnja restauracija Tutankamonove grobnice

15.12.2009. | SrbijaNet

Egipat i američki institut Getty saopštili su da uskoro počinju petogodišnji radovi na restauraciji Tutankamonove grobnice, jedne od najpoznatijih u istoriji drevnog Egipta.

Tutankamonovu grobnicu koju čine četiri male prostorije bogato oslikanih zidova iz koje potiče čuvena posmrtna maska od zlata, otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila otvorena za posetioce ali je to doprinelo njenom propadanju koje se ogleda između ostalog u pojavi smeđih mrlja na freskama.

"Svaki put kad posetim Tutankamonovu grobnicu pitam se odakle te mrlje za koje ni naučnici nemaju objašnjenje. Srećan sam što će stručnjaci Geti instituta ispitati grobnicu i pomoći u očuvanju slika koje je krase", izjavio je Zahi Havas koji se nalazi na čelu egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, preneli su američki mediji.

Podzemnu grobnicu staru preko 3.000 godina, smeštenu u Dolini kraljeva na jugu Egipta, svakog meseca obiđe na hiljade turista unoseći toplotu i vlažnost koje su najverovatnije odgovorne za njeno propadanje.

Projekat restauracije započeće istraživanjima koja će trajati dve godine kako bi se ustanovili tačni uzroci propadanja grobnice. Nakon toga uslediće radovi koji će trajati tri godine. Egipatski Vrhovni savet za antikvitete nije saopštio koliko dugo će grobnica biti zatvorena za posetioce.

Linkovi:

Getty Institute - www.getty.edu

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...