Raspisan tender za uređenje centra Beograda

05.10.2016. | eKapija

Beogradski Trg Republike trebalo bi uskoro da postane isključivo pešački, sa izuzetkom vozila javnog gradskog saobraćaja i kretanja biciklista.

Da bi se ovo ostvarilo potrebno je obezbediti alternativne pravce za saobraćajne tokove koji su ukinuti, što će podrazumevati izmenu trasa i rekonstrukciju okolnih saobraćajnica, a pre svega proširenje Makedonske i Kolarčeve ulice.

Beograd (www.pixabay.com)

Prvi koraci ka realizaciji ovakvih planova već su načinjeni. Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izvođača tehničke dokumentacije za uređenje Trga Republike. Planirano je da ovaj posao bude završen za 210 dana, a zainteresovani projektanti trebalo bi da dostave ponude do 3. novembra.

Prema zahtevima u konkursnoj dokumenatciji, Francuska ulica se popločava i zatvara za saobraćaj na delu od Braće Jugovića do Trga, a svojim delom prema potezu saobraćajnica Kolarčeva-Makedonska, Trg se proširuje na deo postojeće trase Kolarčeve.

Za trasu ovog saobraćajnog poteza potrebno je uraditi Idejno rešenje. S obzirom na to da se deo Makedonske od Trga Republike do Ulice Dečanske proširuje za jednu saobraćajnu traku, u novoprojektovanom rešenju ovaj deo treba da ima po dve saobraćajne trake po smeru, a predviđena širina kolovoza je 12 m.

Prostor Trga Republike popločaće se kamenim i granitnim pločama u kombinaciji sa sitnom kamenom kockom stranice 10 cm, po uzoru na Knez Mihailovu ulicu, a ukupno je predviđeno popločavanje 13.667,32 kvadrata.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...