Neprijavljeni radnici pobegli sa gradilišta!

17.08.2016. | J. Ž. S. | Novosti

Inspektori rada "češljali" građevince, ponegde nijedan nije imao potrebne papire.

Na jednom gradilištu u Vranju od šest zaposlenih koje su inspektori rada zatekli na radu nijedan nije imao neophodne papire, odnosno radili su na crno. Najdrastičniji primeri nelegalnog rada utvrđeni su još kod građevinaca na Kopaoniku, gde je kod jednog poslodavca zatečeno čak 14 neprijavljenih radnika. U Tutinu, od 11 radno angažovanih samo jedan je bio prijavljen.

U poslednjoj kontroli Inspektorata za rad, kod 338 poslodavaca na gradilištima inspektori su zatekli 1.653 radnika, a od toga 217 njih radili su na crno. Na pojedinim gradilištima, prevashodno u Beogradu, više od 60 zaposlenih je napustilo gradilišta u trenutku dolaska inspektora.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali su 10 naloga zbog prekršaja propisanog zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu na mestu rada.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela i 48 rešenja u oblasti radnih odnosa, 99 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 19 o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima, najveći broj smrtnih povreda na radu dešava se upravo u delatnosti građevinarstva. Od 17 smrtnih ishoda tokom rada u periodu od januara do jula ove godine, a gde su inspektori uradili nadzore, čak devet se dogodilo na gradilištima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...