Građevinci: Za dobre majstore uvek ima posla

08.08.2016. | Tanjug

Građevinci koji danas radno obeležavaju Dan građevinara Srbije kažu da za dobre majstore uvek ima posla, ali da je nažalost takvih radnika sve manje pošto mladi gube interesovanje za gradilište.

Poslovođa firme Set Šabac, na gradilištu Dr Ivan Ribar u Novom Beogradu koje pravi dve nove zgrade, Bojan Tovilović je rekao Tanjugu da im puno znače takvi državni projekti, u ovom slučaju Građevinske direkcije Srbije.

"Poslednjih godina ima dosta posla, od zime do zime, non stop radimo - hvala Bogu", rekao je Tovilović dodajući da je, na primer, 2011. bila slaba godina.

Na pitanje kako komentariše to što sindikalni predstavnici građevinara kažu da nisu dovoljno uposleni, Tovilović kaže da dolaze  razni ljudi koji bi hteli da rade, ali da je malo dobrih radnika i onih koji stvarno hoće da rade.

"Dosta njih dođe, pa neće da rade, mala im je satnica ili se mnogo radi, uvek ima neki problem. Neko je došao da radi neki posao a ne zna kako se radi i slično", rekao je on.

Sagovornik Tanjuga dodaje da to preduzeće ima radnike koji rade dok je sezona, ali i stalne majstore koji dobro znaju posao i samo odmaraju zimi ili kada su na godišnjem odmoru.

"Za dobre majstore uvek ima posla, stari radnici znaju kako se radi i nema šta da im se objašnjava, dok mlađi uglavnom izbegavaju građevinu i sve imaju manje interesovanje za gradilište", kazao je Tovilović.

On dodaje da je ta firma započela radove u februaru i da treba do kraja juna naredne godine da završi oko 200 stanova.

"Taj projekat se dobro realizuje, imamo podizvođače za zanatske radove. Pravimo dve zgrade sa po šest spratova i po 100 stanova. Puno nam znači što je to državni projekat tako da su nam pare koliko - toliko sigurne", rekao je Tovilović.

Zidar Dragoslav Vučetić je rekao Tanjugu da Dan građevinara Srbije provodi radno, kao i svaki drugi i da tako neimari i treba da slave svoj praznik.

"Nemamo vremena za slavlje, to je za mene kao i svaki drugi dan. Ovde se radi danonoćno, žurimo da ispoštujemo rokove", kazao je on.

On ističe da za zidare ima dovoljno posla, ali i da su građevinari  zapostavljeni u odnosu na druge slične profesije, iako isto rade u teškim uslovima "po kiši, suncu, snegu i bez beneficiranog radnog staža".

Oko 100.000 građevinara danas obeležava Dan građevinara Srbije tražeći bolje uslove rada, a resorno ministarstvo ističe da je udeo građevine u BDP-u u prethodne dve i po godine povećan sa četiri na 5,5 odsto i da srpska građevinska industrija ide uzlaznom putanjom.

Državni sekratar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović je poručila ranije danas u Savezu samostalnih sindikata Srbije da je cilj Vlade da domaća građevinska operativa konačo stane na noge i domaće građevinske firme ponovo rade.

Dan građevinara Srbije, 8. avgust, se obeležava u znak sećanja na građevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove rada, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...