Kule u okviru projekta "Beograd na vodi" dobijaju po 10 spratova do zime

21.07.2016. | M. T. Kovačević | Novosti

Žestokim tempom radnici Energoprojekta, ovog proleća i početkom leta, počeli su nadzemne radove prva dva solitera na prostoru budućeg „Beograda na vodi“. Prema planu iz projekta, na „Kuli A“ izgrađen je drugi sprat, a na susednoj „Kuli B“ izliva se ploča iznad prizemlja.

Zacrtani rokovi su kratki, pa nema mesta predahu. Prema rečima Ivana Trifkovića, šefa gradilišta, na ekskluzivnom prostoru uz reku Savu svakodnevno radi oko 250 radnika u dve smene.

- Već u avgustu intenziviraćemo posao na izgradnji, pa će broj zaposlenih biti oko 400 - priča Trifković. - Plan nam je da do 15-20. decembra na obe kule završimo deseti sprat.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sledećeg meseca počinje brža izgradnja objekata. Trifković kaže, što se više bude išlo u visinu, radovi će biti lakši. Ovaj iskusni inženjer očekuje da će pravi bum početi sledećeg meseca, kada će prema planu na svakih 15 dana da se završava po jedan sprat.

- Do sada smo ugradili više od 13.000 kubika betona, što je oko 30 odsto od ukupnog plana. Objekti će biti veoma čvrsti, a već do sada ugrađeno je oko 2.500 tona armature različitih profila - objašnjava prvi operativac Energoprojekta na ovom gradilištu.

Neimari s ponosom ističu da na ovom komplikovanom građevinskom zahvatu rade isključivo srpske firme. I materijali koji se ugrađuju u nebodere su proizvedeni u Srbiji. Od cementa, armature, do šljunka i peska iz Save i Dunava.

- Više od 30 godina nismo zidali u komadu kompleks veličine 78.000 kvadrata, što je za srpske standarde i sa našom infrastrukturom veliki izazov - zaključuje Trifković.

Narednih dana montiraće se i treći kran na „Kuli B“. Do sada na ovom, najvećem gradilištu u Beogradu, već rade tri velika krana, tri mobilna krana, dve pumpe za beton, kao i pet vibracionih platformi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...