INFONET-468X60-BANNER

Divlja gradnja puni kasu

19.07.2016. | V. Kadić | Novosti

Tek što je Branimir Gvozdenović, ministar turizma i održivog razvoja najavio odluku da Vlada Crne Gore konačno sprovede svoju davnašnju nameru da zakonom legalizuje divlju gradnju u zonama morskog dobra, nacionalnog parka, zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara, u zonama vodoizvorišta, park-šuma, šuma i zelenih površina, iz opozicije to smatraju predizbornim trikom vlasti. Žestoko se protive legalizaciji, jer smatraju da će ceh opet platiti nedužni građani.

- Pripremili smo 17 amandmana na predloženi zakon - objašnjava Gvozdenović, čvrsto verujući da će se sve završiti do kraja jula davanjem „zelenog svetla“ u Skupštini Crne Gore.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predlog zakona ima 42 člana i čami u skupštinskoj fioci još od 20. decembra 2012. godine. U to vreme bilo je najavljeno da će država u „narednih sedam-osam godina“ legalizovati oko 130.000 nezakonito izgrađenih objekata i time napuniti državnu kasu sa više stotina miliona evra.

Pomenutim amandmanima se sada predviđa da divlja gradnja dobije status „privremenih neformalnih objekata“, a određivao bi se planom, koji bi resorno ministarstvo, uz mišljenje opštine i pravnog lica za upravljanje područjem posebne namene donelo i važio bi tri godine. Za sve "divlje objekte" bi se plaćala godišnja naknada za korišćenje prostora do privođenja nameni i donošenja planskog dokumenta.

Ministar Gvozdenović je predložio da sav novac od naknada, koje bi se plaćale u postupku legalizacije, bude prihod u budžetu opština, jer je predlogom definisano da lokalne samouprave obezbede alternativni smeštaj porodicama, kojima će se nelegalni objekti rušiti. Vlasnici su, prema zakonskom predlogu, dužni da u roku od 270 dana podnesu zahtev za legalizaciju, a ako to ne učine, onda će im biti utvrđena obaveza da plaćaju godišnju naknadu za korišćenje prostora i ti objekti bi se smatrali „privremeno neformalnim“, kao i objekti u zaštićenim zonama.

Nepredviđene troškove oko legalizacije imaće i građani Srbije, čije se kuće i vikendice nalaze u Crnoj Gori i tretiraju kao divlja gradnja. Računa se da ih ima više od 20.000!

„Divljaka“ je u Crnoj Gori, naročito u njenom primorskom delu, zaista mnogo. Nedavno su lokalni mediji objavili, istina nezvanično, da je ta brojka kudikamo veća i dostiže 41.530 objekata, dok je prema procenama same vlasti, navodno, reč o oko 100.000. Radi se o objektima zidanim decenijama unazad, mahom sedamdesetih, pa do kraja devedesetih godina prošlog veka. Najviše se bespravno gradilo na krajnjem jugu Crne Gore, u Baru i Ulcinju, ali i duž budvanske rivijere i Boke Kotorske, kao i u širem rejonu Podgorice.

Kada se pomenuti zakon bude usvojio, najpre će biti utvrđen tačan broj objekata građenih bez dozvola. To će biti učinjeno zahvaljujući 3D orto-foto snimcima, koji će se uporediti sa katastarskim planovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;