Generalka kreće od Beograda do Bara

13.06.2016. | N.Vukić | Novosti

Pruga Beograd - Bar posle četiri decenije konačno je dočekala obnovu. U toku su neophodne pripreme kako bi početkom jula počela rekonstrukcija. Ugovor između Infrastruktura železnica Srbije i Ruskih državnih železnica (RŽD) potpisan je lane, a ovih dana finalizuju se podizvođački ugovori sa Bombardier transportation. Obnova barske pruge počeće sanacijom 77 od ukupno 287 kilometara železničkog koridora.

- Prema ugovoru koji su Železnice sklopile sa Rusima, predstoji generalni remont pruge od Resnika do Valjeva po projektu koji je uradio Saobraćajni institut CIP - kaže za „Novosti“ Milutin Ignjatović, direktor ovog instituta. - A od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i nema projekta. Zapravo, Ministarstvo za saobraćaj još nije dalo nalog da se uradi. I to je ogroman problem. Neophodno je da se što pre uradi projektna dokumentacija i da se pristupi revitalizaciji cele pruge.

Pruga Beograd - Bar izdržala je 40 godina bez ozbiljnijih ulaganja. Naš sagovornik dodaje da se predugo čekalo na popravku.

- Nigde u svetu nema da se na takvom putnom pravcu, od izuzetnog značaja, toliko dugo ne uradi generalni remont - ističe Ignjatović. - Posebno zato što je železnička magistrala Beograd - Bar jedna od saobraćajno i graditeljski najkompleksnijih u Evropi, zbog raznolikosti u reljefu i vrsti prepreka, što je zahtevalo primenu različitih statičkih rešenja od betona i čelika ili kombinaciju, kao i po vrlo zahtevnim terenskim uslovima.

Predstojeća rekonstrukcija podeljena je u dve faze, između ostalog i radi neometanog rada ugljenokopa u Vreocima. Majstori će raditi u etapama od Valjeva do Vreoca i od Vreoca do Resnika. Ugovoreni poslovi podrazumevaju rekonstrukciju zemljanog planuma, gornjeg stroja pruge, tunela i mostova, kontaktne mreže, sistema signalizacije i telekomunikacije, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge. Takođe, RZD Internešnl je potpisao ugovor i sa Bombardier transportation vredan više od sedam miliona evra, koji podrazumeva ugradnju najsavremenijih automatizovanih skretničkih i transportnih komunikacionih sistema na novoj pruzi Beograd - Valjevo.

Na remontovanoj deonici očekuje se povećanje bezbednosti, brzine i skraćenje vremena putovanja. Vozom će se, posle obnove, od Resnika do Valjeva stizati za sat i 15 minuta, umesto sadašnja dva sata i 10 minuta. Svi rekonstruisani delovi biće vraćeni na stanje projektovane brzine. Procenjena vrednost ovih radova je 80 miliona dolara, a rok za završetak biće 14 meseci od otvaranja gradilišta.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...