INFONET-468X60-BANNER

Otvoren stadion Tašmajdan

22.04.2016. | Beobuild

Rekonstrukcija stadiona Tašmajdan počela je sada već davne 2011. godine, međutim niko nije mogao da pretpostavi da će obnova ovog zaštićenog zdanja trajati gotovo pola decenije. Temeljna rekonstrukcija stadiona je završena uz zadržavanje izvornog autorskog koncepta u okviru postojećeg volumena i gabarita objekta. Stadion Tašmajdan izgrađen je u periodu od 1951. do 1954. po projektu arhitekata Mike Jankovića i Uglješe Bogunovića, a jedan je od prvih posleratnih objekata koji je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda za arhitekturu.

Svi nelegalni objekti zatečeni u okviru SRC Tašmajdan su uklonjeni, a svi zakupci prostora su iseljeni. Ova aktivnost je bila jedna od težih u okviru reallizacije projekta, sa neočekivanim trajanjem ovo je bio jedan od važnijih faktora koji su uticali na značajno probijanje rokova. Uklanjanjem bespravno podignutih objekata, lože prema parku, objekata ka Abardarevoj ulici i objekata na samom ulaznom platou kompleksa, ponovo se otvara vizura na vidljivi deo spruda i crkvu Svetog Marka. Pored konstrukcije objekta koja je ojačana i obnovljena, ugrađene su nove instalacije, nova mašinska oprema i sistem za formiranje ledene ploče, kao i revitalizaciju i sanaciju fasadnih površina i funkcionalno pratećih prostorija ispod tribina.

Stadion je projektovan da može da primi 10.500 gledalaca i to – na tribinama 7.500 (5.500 sedenje i 2.000 stajanje) i na nivou terena – klizališta 3.000 kada su koncerti. Ukupna bruto površina objekta je 5.348,3m² zatvorenog i 9.954,5m² otvorenog prostora. Pored funkcije velikog otvorenog klizališta zimi, ovaj stadion je u stanju da opsluži veći broj sportova tokom letnjeg perioda, kao i organizaciju raznih manifestacija, koncerata ili izložbi.

Potpuno je uređen i parter sa fontanom na ulazu, uz novi parking prostor i urbani mobilijar. Bezbednosni standardi su isto na višim nivoima, pa će stadion imati 7 prolaza i kapija sa posebnim pristupima za protivpožarna vozila. Pored toga, objekat će imati i mnogo bolji energetski bilans, pošto će se toplotni otpad rashladnih uređaja ledene ploče koristiti za zagrevanje vode u bazenu. U okviru projekta nalazi se i obnova čuvenog restorana „Šansa“, kao i ponovno otvaranje gornjeg ulaza na stadion.

Vrednost radova na rekonstrukciji iznosila je više od 600 miliona dinara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;