Otvoren stadion Tašmajdan

22.04.2016. | Beobuild

Reklonstrukcija stadiona Tašmajdan počela je sada već davne 2011. godine, međutim niko nije mogao da pretpostavi da će obnova ovog zaštićenog zdanja trajati gotovo pola decenije. Temeljna rekonstrukcija stadiona je završena uz zadržavanje izvornog autorskog koncepta u okviru postojećeg volumena i gabarita objekta. Stadion Tašmajdan izgrađen je u periodu od 1951. do 1954. po projektu arhitekata Mike Jankovića i Uglješe Bogunovića, a jedan je od prvih posleratnih objekata koji je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda za arhitekturu.

Svi nelegalni objekti zatečeni u okviru SRC Tašmajdan su uklonjeni, a svi zakupci prostora su iseljeni. Ova aktivnost je bila jedna od težih u okviru reallizacije projekta, sa neočekivanim trajanjem ovo je bio jedan od važnijih faktora koji su uticali na značajno probijanje rokova. Uklanjanjem bespravno podignutih objekata, lože prema parku, objekata ka Abardarevoj ulici i objekata na samom ulaznom platou kompleksa, ponovo se otvara vizura na vidljivi deo spruda i crkvu Svetog Marka. Pored konstrukcije objekta koja je ojačana i obnovljena, ugrađene su nove instalacije, nova mašinska oprema i sistem za formiranje ledene ploče, kao i revitalizaciju i sanaciju fasadnih površina i funkcionalno pratećih prostorija ispod tribina.

Stadion je projektovan da može da primi 10.500 gledalaca i to – na tribinama 7.500 (5.500 sedenje i 2.000 stajanje) i na nivou terena – klizališta 3.000 kada su koncerti. Ukupna bruto površina objekta je 5.348,3m² zatvorenog i 9.954,5m² otvorenog prostora. Pored funkcije velikog otvorenog klizališta zimi, ovaj stadion je u stanju da opsluži veći broj sportova tokom letnjeg perioda, kao i organizaciju raznih manifestacija, koncerata ili izložbi.

Potpuno je uređen i parter sa fontanom na ulazu, uz novi parking prostor i urbani mobilijar. Bezbednosni standardi su isto na višim nivoima, pa će stadion imati 7 prolaza i kapija sa posebnim pristupima za protivpožarna vozila. Pored toga, objekat će imati i mnogo bolji energetski bilans, pošto će se toplotni otpad rashladnih uređaja ledene ploče koristiti za zagrevanje vode u bazenu. U okviru projekta nalazi se i obnova čuvenog restorana „Šansa“, kao i ponovno otvaranje gornjeg ulaza na stadion.

Vrednost radova na rekonstrukciji iznosila je više od 600 miliona dinara.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...