PRIJAVA-468X60-BANNER

Radovi na Slaviji od 15. juna do 15. novembra

28.03.2016. | Mateja Beljan | Blic

- Obnova Trga Slavija počeće do sredine juna, a tender će biti objavljen sutra na sajtu „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) – najavio je za „Blic“ gradski menadžer Goran Vesić.

Otvaranje ponuda iće 12. maja. Istoveremno sa tenderom za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, od Slavije do Autokomande, „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ raspisaće i javni konkurs za izgradnju fontane. Rok za završetak čitavog posla je 155 dana. Dakle, ako sve prema planu krene oko 15. juna, trebalo bi da bude završeno oko 15. novembra.

www.pixabay.com

- Posao mora da bude urađen hirurški precizno, u najkraćem mogućem roku i uz najmanje moguće smetnje ljudima. Sve je isplanirano da izgradnja fontane ne ometa radove na Slaviji. Vrednost tendera za monumentalnu česmu i prostora oko nje je 1,8 miliona evra, dok će oko devet miliona evra koštati radovi na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja – kazao je Vesić.

Pravac od Makenzijeve ka kralja Milana i Beogradskoj biće prohodan sve vreme obavljanja radova jer će na prostoru gde je sada smeštena služba „Parking-servisa” biti izrgrađena privremena saobraćajnica. U ostalim delovima Slavije i Bulevara oslobođenja saobraćaj će biti prekidan što je manje moguće. Kako bi sve proteklo bez problema, biće oformljena i posebna radna grupa koja će svakoga dana biti u kontaktu sa izvođačima radova.

- Jednostavno, na Slaviji ne sme da se desi nijedna greška kakve su se dešavale na tenderu za Ulicu vojvode Stepe. Za nas je Slavija najvažniji projekat koji se radi jer je to najzahtevnija rekonstrukcija zbog saobraćaja i činjenice da ovim potezom dnevno prođe između 70 i 80 hiljada pešaka. Predviđena su četiri međuroka i u svakom od njih onaj ko izvodi radove moći će da dobije nagradu, ako završi ranije, ili kaznu, ako dođe do kašnjenja. Uslovi tendera su oštri kako bismo dobili izvođača koji može da završi posao. Ako se radovi ne završe za 155 dana predviđeni su penali, a ako se reonstrukcija okonča ranije, izvođači dobijaju bonuse – objašnjava Vesić.

Tender za nadzor radova već je raspisan i u drugi krug ušlo je osam kompanija, među kojima ima i velikih svetskih firmi.

Radnici do 22 sata, pa i noću

Rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja će se raditi bukvalno danonoćno. Mašine će biti u pogonu sve do 22 sata, a ukoliko budu želeli, izvođači će moći da zatraže i dozvolu za noćni rad i tako preduprede eventualno kašnjenje.

Fontana sa senzorima za vetar

Velelepna fontana u centralnim delu trga neće ugrožavati vozače u slučaju jakog vetra. Ona će imati ugrađene senzore koji će reagovati na vetar i u skladu sa njegovom jačinom biće regulisana visina mlaza vode.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;