Radnici "ljušte" Generalštab

07.03.2016. | R. Dragović | Novosti

Gomile šuta i armature, delovi nameštaja, poneki prašnjavi kalendar iz 1999. godine, pa i slike Josipa Broza Tita današnji su „inventar“ teško oštećene zgrade Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice u Beogradu. Na raščišćavanju objekta stradalog od NATO projektila, svakodnevno radi tridesetak radnika preduzeća „Elita-cop“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ispred takozvanog Bloka A, u koji je među prvima kročila ekipa „Novosti“, već nedeljama bruje građevinske mašine i dizalice. Pomoću mehanizacije radnici uklanjaju slojeve ruševina i teško oštećenu spoljnu konstrukciju zgrade. Cilj radova je da se poruše svi nestabilni delovi, kako bi se stekli uslovi za buduću obnovu.

- Posao je veoma složen i osetljiv – kažu radnici "Elita-cop". - Zgrada je teško stradala, što zahteva pažljiv pristup i proveru svakog segmenta konstrukcije. To se posebno odnosi na deo lamele okrenute ka Nemanjinoj, koji se nadvija nad trotoarom i delom kolovoza. Sa njega su uklonjeni svi ruševni elementi, a istureni deo učvršćen je potpornim stubovima.

Pusti hodnici nekadašnjeg sedišta Vojske Jugoslavije danas su prepuni višegodišnje prašine i otpalog maltera. Enterijer čine samo ostaci od limenih kancelarijskih ormana, stolica i stolova. U spletu čelične armature i betona radnici su pronašli čak i pojedine delove avio-bombi, koje su razorile zgradu podignutu po projektu čuvenog Nikole Dobrovića.

Pre početka radova stručnjaci su proverili nivo radijacije i zaključili da nema nikakvog opasnog zračenja.

Zeleno svetlo za radove dali su i statičari, koji su potpisali da je objekat stabilan i u njemu mogu da se kreću radnici. Svaki „oljušteni“ sloj uništene fasade, bez obzira na to, prati učvršćivanje i montaža skela za nastavak posla.

Ministarstvo odbrane, prema ranijim najavama, ima želju da, u slučaju obnove, zadrži prednji deo ove zgrade i vezu sa starim Generalštabom, u kome danas stanuje VBA. „Objekat A“ spomenik je kulture, pa će svaka obnova morati da se odvija pod budnim okom stručnjaka. Plan je i da bude zadržan beli mermerni kamen sa Brača, koji je do sada bio zaštitni znak ulaza u ovaj deo Generalštaba.

Radovi po planu

Plan predviđa kraj radova na raščišćavanju ovog dela Generalštaba u maju. Precizan raspored uklanjanja ruševina, s obzirom na složenost, mogla bi da poremeti samo neka teža građevinska operacija. Radovi zasada teku po planu, a zaposleni u „Elit-cop“ veruju da pomeranja rokova neće biti.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...