Sremski Karlovci: Pristanište u rukama projektanata

01.03.2016. | Z. Ml. | Dnevnik

Međunarodno putničko pristanište, za čiju gradnju je prošle godine Javno komunalno preduzeće „Belilo” u Sremskim Karlovcima dobilo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 23 miliona dinara, trebalo bi do polovine septembra da bude izgrađeno, a kako kažu u sremskokarlovačkoj opštini, trenutno je u toku postupak parcelacije, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije. Da bi pristanište moglo biti registrovano, neophodno je najpre proglasiti lučko područje na prostoru na kojem će biti pristan, kažu nadležni u opštini.

- Parcela 186, na kojoj će biti pristanište, nalazi se na obali Dunava, oko 150 metara nizvodno od ribolovačkog udruženja – kaže pomoćnica predsednika opštine Sremski Karlovci Brigita Dimitrijević. - Prvi korak na putu registracije pristaništa jeste proglašenje lučkog područja, za šta je potrebno prethodno definisati parcelu. Taj posao je pri kraju, a po sistemu „ključ u ruke” s preduzećem „PIM Hidroinženjering” iz Beograda ugovoreno je projektovanje i izgradnja pristaništa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

O mogućnostima da se izgradi pristanište u Karlovcima, koje je još u 18. veku imalo tako nešto, a bez poslednjeg ostalo početkom 20. veka, intenzivno se proteklih meseci razgovaralo. Do sada se najčešće spominjalo u kontekstu razvoja turizma. Činjenica je da je broj stranih turista iz godine u godinu veći, a kao prepreka njegovom povećanju se navodio nedostatak pristaništa za strane brodove, čiji putnici dolaze u Sremske Karlovce, ali teko pošto se iskrcaju u Novom Sadu. Sada se računa i na dolazak turista u okviru domaćih linija.

Izgradnja pristaništa predviđena je planskim dokumentima donetim u prethodnih nekoliko godina.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...