Sremski Karlovci: Pristanište u rukama projektanata

01.03.2016. | Z. Ml. | Dnevnik

Međunarodno putničko pristanište, za čiju gradnju je prošle godine Javno komunalno preduzeće „Belilo” u Sremskim Karlovcima dobilo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 23 miliona dinara, trebalo bi do polovine septembra da bude izgrađeno, a kako kažu u sremskokarlovačkoj opštini, trenutno je u toku postupak parcelacije, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije. Da bi pristanište moglo biti registrovano, neophodno je najpre proglasiti lučko područje na prostoru na kojem će biti pristan, kažu nadležni u opštini.

- Parcela 186, na kojoj će biti pristanište, nalazi se na obali Dunava, oko 150 metara nizvodno od ribolovačkog udruženja – kaže pomoćnica predsednika opštine Sremski Karlovci Brigita Dimitrijević. - Prvi korak na putu registracije pristaništa jeste proglašenje lučkog područja, za šta je potrebno prethodno definisati parcelu. Taj posao je pri kraju, a po sistemu „ključ u ruke” s preduzećem „PIM Hidroinženjering” iz Beograda ugovoreno je projektovanje i izgradnja pristaništa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

O mogućnostima da se izgradi pristanište u Karlovcima, koje je još u 18. veku imalo tako nešto, a bez poslednjeg ostalo početkom 20. veka, intenzivno se proteklih meseci razgovaralo. Do sada se najčešće spominjalo u kontekstu razvoja turizma. Činjenica je da je broj stranih turista iz godine u godinu veći, a kao prepreka njegovom povećanju se navodio nedostatak pristaništa za strane brodove, čiji putnici dolaze u Sremske Karlovce, ali teko pošto se iskrcaju u Novom Sadu. Sada se računa i na dolazak turista u okviru domaćih linija.

Izgradnja pristaništa predviđena je planskim dokumentima donetim u prethodnih nekoliko godina.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...