INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi asfalt na 1.100 kilometara

19.02.2016. | Zlatica Radović | Novosti

Do kraja godine biće potpuno obnovljena 184 kilometra puteva u Srbiji, a započeće revitalizacija još oko 50 kilometara. To je deo projekta popravke 1.100 kilometara saobraćajnica, koji se finansira sredstvima „Svetske banke“, „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD), „Evropske investicione banke“ (EIB) i iz budžeta Vlade Srbije. Radovi su već počeli na devet deonica, a na proleće će se putari preseliti na još dve.

Tokom 2016. godine planirano je održavanje i otklanjanje oštećenja na putu Lazarevac-Aranđelovac 1, u dužini od 17,6 kilometara. Put od Loznice do Valjeva, u delu od Zavlake 2 do Pričevića rekonstruisaće „Putevi Užice“, dok je na deonici od Krsta do Zavlake 2 angažovan „MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja“. U toku je i rekonstrukcija puta Beograd-Šabac-Mali Zvornik na deonici od Banje Koviljače do Malog Zvornika, gde rupe popravljaju „Putevi Užice“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Saobraćajnicu od Malog Zvornika do Gračanice rekonstruisaće „MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja“ – kažu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture. - Zaključena su i četiri ugovora iz sredstava „Evropske banke za obnovu i razvoj“. Na spisku za popravke je deonica puta Raška-Jarinje, odnosno granica sa APKM, a na ovom poslu je angažovan „Novi Pazar-put“. Biće rekonstruisan i put Topola 1-Bućin Grob, kao i Preljina-Kraljevo, u delu od Mrčajevaca do Kraljeva. U planu su i radovi na trasi od Rogačice do Bajine Bašte, odnosno Perućca.

U Ministarstvu napominju da će na proleće početi radovi na još dve deonice. Biće popravljen put Užice-Kratovska Stena u dužini od 37 kilometra i 24 kilometra puta od Kaća do Zrenjanina.

Projekat obnove 1.100 kilometara puteva vredan je 400 miliona evra i trajaće tri godine. Finansiraju ga „Svetska banka“ sa 100 miliona dolara, „Evropska banka za obnovu i razvoj“ i „Evropska investiciona banka“ sa po 100 miliona evra, a dok će ostatak novca obezbediti država.

U „Putevima Srbije“ kažu da će radovi biti u jeku u periodu od jula do septembra.

- Procedure međunarodnih finansijskih institucija su kompleksne, a imamo tri izvora finansiranja: „Svetsku banku“, EIB, EBRD i tri različite procedure nabavki – objašnjavaju u „Putevima“. - I zbog vremenskih uslova, očekujemo da će plan biti ispunjen u periodu od jula do septembra 2016. godine.

Na obilaznici hoće sedam izvođača

Na međunarodni tender „Koridora Srbije“ za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada prijavilo se sedam ponuđača. U ovom preduzeću kažu da će se u narednih sedam do deset dana znati ko je dao najpovoljniju ponudu. Radovi na istočnom kraku Koridora 10, na obilaznici oko Dimitrovgrada nedaleko od granice sa Bugarskom, prekinuti su u oktobru prošle godine zbog raskida ugovora sa bugarskom kompanijom „Trace Group Hold“.

Nadležni tvrde da, uprkos raskidu ugovora, rok završetka celokupnog Koridora 10 neće biti doveden u pitanje i da će svi radovi biti završeni do marta 2017. godine. Na ovoj deonici ranije je bila angažovana austrijska kompanija „Alpine Bau Gmbh“, koja je završila u stečaju, pa je bugarska firma trebalo da nastavi taj posao. Sada je pitanje da li će sa trećim izvođačem država imati više sreće.

Izmena

U Ministarstvu građevine kažu da izvođači imaju obavezu i projektovanja i izvođenja radova, pa da na terenu ima određenih zastoja, ali da se problemi otklanjaju u hodu.

- U 2015. je trebalo da bude obnovljeno 125 kilometara, ali taj plan nije ostvaren, jer je došlo do izmena prioriteta deonica posle poplava – navode u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;