INFONET-468X60-BANNER

Potpisan kolektivni ugovor za građevinarstvo

11.02.2016. | Tanjug

Predstavnici sindikata građevinarstva i poslodavaca potpisali su Posebni kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Ugovor su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković, predsednik Granskog sindikata građevinarstva i IGM-a „Nezavisnost“ Saša Dimitrijević i predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Veselin Ražnatović.

Dimitrijević je novinarima rekao da su time praktično finalizirani pregovori koji traju nekoliko meseci i da je to bilo veoma važno budući da je situacija u ovoj oblasti dosta složena imajući u vidu da su zarade manje od republičkog proseka, a česte su povrede na radu i poslovanje u sivoj zoni.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovim kolektivnim ugovorom želimo da popravimo okvire koji bi doprineli poboljšanju statusa zaposlenih u finansijskom smislu i omogućimo zaštitu i siguran rad – rekao je Dimitrijević. - Takođe će doprineti tome da se bolje uredi odnos zaposlenih i poslodavaca.

Posebnim kolektivnim ugovorom definisano je da što se tiče naknade za topli obrok ona bude 20 odsto od minimalne zarade, a regres je definisan u visini minimalca.

To je kako je kazao,  poboljšanje u odnosu na prethodni granski ugovor. Takođe su ugovorom definisani i koeficijenti za određene poslove.

Osvrćući se na to da u oblasti ove industrije radi između 60.000 i  70.000 zaposlenih, može se očekivati porast broja u grani obzirom na projekte koje vlada planira, istakao je Dimitrijević.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković rekao je da će se konačno ovim granskim ugovorom urediti odnosi između sveta rada i kapitala imajući u vidu da je zamajac srpske privrede uvek bilo građevinarstvo. On je kazao da sindikat očekuje da će se za neka preduzeća omogućiti poseban režim jer se bave veoma značajnim projektima.

- Ovo je veliki dan za našu granu i nadam se da će ugovor dobiti i prošireno dejstvo – rekao je Dimitrijević.

Predsednik Udruženja poslodavaca u grani građevinarstva i IGM Veselin Ražnatović kazao da je važno što su uređeni svi detalji oko minimalca, a osigurani i regres i topli obrok.

On je kazao da se nada će se ova oblast vratiti na  staze na kojima je nekad bila. Kako je naveo Ražnatović, nekim preduzecima se otvara i mogućnost izvoza na tržište Afrike, što je veoma važno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;