Deponiju "Keleš" čeka novi tender

24.12.2015. | D. Alihodžić | Novosti

Rok za žalbu španske kompanije „Urbanser“ koja je bila jedina na nedavno završenom tenderu za dodelu koncesije za deponiju „Keleš“ je istekao. Regionalna razvojna agencija „Jug“ će, zato, do kraja godine raspisati novi tender. Vrednost ove investicije je 24 miliona dinara a Španci su odbijeni jer njihov partner iz Srbije, firma „Danhos“ nije uplatila polovinu garancije od milion evra. Direktor Agencije Bojan Avramović kaže da se uslovi neće menjati i da će brzo doći do koncesionara.

www.pixabay.com

Kompanija koja bude dobila koncesiju, u narednih 25 godina moći će da upravlja „Kelešom“ i prerađuje otpad iz Niša, Aleksinca, Doljevca, Gadžinog Hana, Svrljiga, Sokobanje, Merošine i Ražnja.

- Da bi izbegli situaciju kao kod prvog tendera kod ponuđača ćemo prvo ceniti finansijske kapacitete, onda ćemo razmatrati ponudu pa tehničke uslove. Izabraćemo ne samo onog ko najviše ponudi već je potrebno da tehnološko rešenje bude u cilju očuvanja životne sredine – naglašava Avramović koji ističe da sa novim koncesionarom cena deponovanja za potrošače ne poskupi više od 50 posto.

Dolazak koncesionara je neminovnost jer deponija „Bubanj“ ima sve manje kapaciteta za odlaganje smeća. Svakodnevno se na tu samo iz Niša dopremi 200 tona đubreta.

Ovih dana završena je prva faza sanacije polja S4 na deponiji ali to samo trenutno rešava problem.

- Rekultivacijom polja S 4 deponija će moći da funkcioniše još neko vreme – kaže direktor JKP „Medijana“ Bratislav Vučković. Ovo preduzeće će i nakon uvođenja koncesionara u posao sa smećem zadržati poslove prikupljanja otpada.

Probijeni rokovi

Po ranijim planovima radovi na izgradnji nove deponije trebali su da počnu u proleće 2016. godine ali to više nije moguće jer će samo procedura izbora koncesionara trajati najmanje 120 dana.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...