INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počinje tek na proleće

22.12.2015. | Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počinje sledeće godine i da je to najveća investicija u regionu, okvirne vrednosti 1,1 milijarda evra.

Podsećamo, ministarka Mihajlović je izjavila pre nekoliko dana da će radovi na modernizaciji pruge početi ove sedmice u blizini Novog Sada, a za tada je najavila i predstavljanje projekta. Ona je u intervjuu agenciji „Beta“ rekla da se kao početak realizacije tog projekta računa potpisivanje okvirnog ugovora u Kini, u novembru ove godine, ali da će konkretni radovi početi sledeće godine, kada se završi kompletna projektno-tehnička dokumentacija.

www.pixabay.com

- Mađarska još nije potpisala okvirni ugovor, za sada je to uradila samo Srbija i mi krećemo u realizaciju tog ugovora. U prethodnih godinu dana već se radilo na pripremanju projektne dokumentacije – rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Srbija je, kako je navela, u prednosti jer ima ruski kredit za „Železnicu“, iz čijih sredstava se u prethodne dve godine radilo na pripremi dokumentacije za prugu Beograd-Budimpešta.

Prema njenim rečima, za građane je važno da će po završetku izgradnje pruge do Budimpešte vozovi na toj pruzi ići brzinom 200 kilometra na sat, odnosno da će se putovati dva sata i 40 minuta, umesto do sada četiri i po sata.

Mihajlović je poručila srpskim firmama da se udružuju, jer će izgradnja pruge biti veliki posao za njih i dodala da je sa kineskim partnerima dogovoreno da na tom projektu oko 46 odsto bude učešće nekineske robe i nekineskih firmi.

- To znači prostor za srpske firme i srpsku robe i usluge, i mislimo da je to u odnosu na prethodne ugovore sa kineskim partnerima uspeh – rekla je ona.

Mihajlović je rekla da se razmišlja o formiranju posebnog preduzeća koje bi rukovodilo projektom i da je to predložio kineski partner, ali da se o tome još razgovara i da nije doneta konačna odluka.

- U januaru ćemo doneti odluku i bliži smo tome da formiramo preduzeće, ali na ograničeni rok – rekla je ona i objasnila da bi to eventualno preduzeće postojalo samo od trenutka kada kreće izgradnja do trenutka kad se završi.

U aprilu ove godine je potpisan prvi ugovor o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta koji se odnosio na izradu prostornog plana za realizaciju tog projekta koji su Srbija, Mađarska i Kina dogovorile decembra 2014. godine u Beogradu na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

U novembru 2015. u Kini je na novom Samitu potpisan okvirni sporazum o tom projektu koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;