INFONET-468X60-BANNER

Skraćuju i pistu da očuvaju kuće

18.12.2015. | M. Veljković | Novosti

Najavljena izgradnja nove aerodromske piste već duže vreme zabrinjava Surčince pošto direktno ili indirektno ugrožava skoro 700 domova, od kojih većina nije legalizovana. Mnoge kuće nalaze se u nebezbednoj zoni, u blizini mesta predviđenog za sletanje aviona, a pravljenje nove poletno-sletne staze, značilo bi njihovo – rušenje!

Na javnoj raspravi koja je održana u Surčinu, predlagana su moguća rešenja u vezi sa stambenim objektima koji su izgrađeni uz aerodromsku ogradu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Plan generalne regulacije kojom je predviđena nova pista datira još iz 1973. godine, a tada na tom mestu uopšte nije bilo kuća – objašnjava Stevan Šuša, predsednik Skupštine opštine Surčin. - Zato smo rešili da se obratimo Ministarstvu građevine, Direktoratu civilnog vazduhoplovsta i aerodormu, kako bi se plan prilagodio sadašnjim prilikama. Izašli su nam u susret, pa uskoro očekujemo da razmotre moguća rešenja, koja neće ugroziti ni aerodrom, a ni Surčince.

Šuša dodaje da u ovom delu ima skoro 700 kuća, te da će se Opština potruditi da nijedna porodica ne ostane bez doma. Predlog za koji se zalažu meštani je da se predviđena aerodormska pista pomeri i skrati nekoliko stotina metara.

- Konsultovali smo se i sa stručnjacima koji su nam potvrdili da skraćivanje piste ne bi ugrozilo sletanje aviona, i da bi takvo rešenje bilo najbolje – dodaje Šuša.

Dužina piste

Kako se moglo čuti na javnoj raspravi, planirano je da nova pista bude dužine 3.500 metara, 100m više od sadašnje. Dilema je da li bi dužina od tri kilometra bila po neophodnim standardima za jednu modernu vazdušnu luku.

Pista u Zagrebu je duga 3.250 metara, u Ljubljani 3.300, Skoplju 2.950, Sarajevu samo 2.600...

Strepi skoro 3.000 ljudi

Mnogi Surčinci prisustvovali su javnoj raspravi.

- Zabrinuti smo jer neko želi da primeni plan star 40 godina na postojeće stanje i tako ostavi skoro 3.000 ljudi bez krova nad glavom – priča Zoran Dobrota, koji živi u blizini aerodroma. - Nemamo ništa protiv proširenja piste, samo želimo rešenje koje će biti dobro i za nas, a i za aerodrom.

Aerodrom podnosio prijave

Zbog blizine sagrađenih kuća, koje se nalaze u nebezbednoj zoni, uprava Aerodroma „Nikola Tesla“ u više navrata je podnosila prijave Opštini Surčin. Dodatni problem je što se mnoge nalaze na zemljištu koje je Generalnim urbanističkim planom iz 2003. godine planirano za saobraćajne površine.

 

 

Komentari: 2

Darko 14.01.2016 14.08.53

Ruši! Kao nisu znali gde grade? Zašto smanjiti sigurnost sletanja ili ograničiti veličine vazduhoplova zbog NEZAKONITE gradnje?

Nena 23.12.2015 08.28.49

Opet divlji proteruju pitome. Prema fotografiji većina tih kuća je nezavršena i neće biti završena još dugo jer su građene velike i izvan mogućnosti vlasnika da ih kompletno završe. Kada su građene nisu se pozivali na Plan.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;