INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BiH: Kinezi zainteresovani za gradnju hidroelektrane „Dabar“

04.12.2015. | Srna

Ministar industrije, energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije „China International Water&Electric Corporation“ (CWE) koja je zainteresovana za gradnju hidroelektrane „Dabar“.

Đokić je nakon sastanka izjavio da je riječ o respektabilnoj kompaniji – jednoj od lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata sa kojom bi trebalo da bude potpisan i memorandum o saradnji.

- Ova kompanija je izrazila spremnost da se zajedno sa Vladom Srpske angažuje i na obezbeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat kod kineske „Eksim“ banke koja je već ovoj kompaniji dala načelnu saglasnost da vodi pregovore – rekao je Đokić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je pojasnio da je postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane „Dabar“ javan i izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija ponuditi najbolje uslove.

- Za nas je jako značajno da nastavljamo ovu aktivnost i u narednom periodu ćemo se kao Vlada i ministarstvo maksimalno angažovati da projekat hidroelektrane „Dabar“ krene u realizaciju punim kapacitetom – istakao je Đokić.

Predstavnik kineske kompanije CWE Čen Lijang rekao je da je ova komapnija kćerka kineske kompanije „Tri klisure“ koja je do sada radila na najvećim energetskim objektima u svijetu posebno zasnovanim na obnovljivim izvorima energije, a koja je od projekata u Evropi bila angažovana na izgradnji hidroelektrane „Kozjak“ u Makedoniji, najveće solarne elektrane u Grčkoj, a najveći je akcionar portugalske elektroprivrede. On je ocijenio da je današnji sastanak sa ministrom Đokićem bio uspješan i iazrazio uvjerenje da će i buduća saradnja biti uspješna.

- U potpunosti poštujemo Vladu i „Elektroprivredu Republike Srpske“ i u potpunosti ćemo da delujemo sa njihovim zahtevima i već pripremljenom dokumentacijom u ovom projektu – rekao je on i dodao da kineska kompanija koju predstavlja angažuje domaću radnu snagu i domaće dobavljače na projektima na kojima radi.

Buduća hidroelektrana „Dabar“ deo je hidroenergetskog sistema „Gornji horizonti“ – njeni planirani kapaciteti su 159,15 megavata, a ukupna vrednost bi trebala da bude oko 180 miliona evra.

Do sada je urađena projektna dokumentacija za ovu hidroelektranu, sve neohodne studije, odrađen je i dio pripremnih radova na području gde će se graditi elektrana, putna infrastruktura, izgrađeno vodozahvatno područje, vodovodna i elektro mreža. Proveden je deo aktivnosti za dobijanje građevinske dozvole, a u toku je rešavanje spora sa Federacijom BiH oko izdavanja ekološke dozvole.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;