PRIJAVA-468X60-BANNER

Počinje rušenje nestabilnog dela Generalštaba

27.11.2015. | Tanjug

Zgrada Generalštaba na uglu Ulice Kneza Miloša i Nemanjine konačno će, 16 godina pošto je pogođena u NATO bombardovanju, biti rekonstruisana, pošto su počeli radovi na pripremi terena za rušenje jednog njenog dela.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je novinarima da je na osnovu postupka javne nabavke izabran izvođač radova i da se očekuje da će radovi na rušenju dela bloka A Generalštaba biti završeni do kraja maja naredne godine.

On je rekao da je firma „Elita-cop“ dala najpovoljniju ponudu.

- Želja nam je da se zadrži prednji deo i da se veza koja postoji sa starim Generalštabom uspostavi i da u tom objektu Vojska Srbije može da ima neke dalje aktivnosti – rekao je Gašić. - Ovo što spolja vidite, nije ni približno loše koliko je to unutra, tako da, iz godine u godinu, sve je veći rizik po prolaznike i moramo da taj deo objekta sklonimo i hvala Bogu da bude u zemlji dovoljno para, da možemo ponovo da izgradimo ovaj blok za potrebe vojske.

Dodao je da će, pored izvođača radova, pirotehnička ekipa vojske biti tu za svaki slučaj non-stop, iako je, kako je rekao, objekat pregledan i nema zaostataka „sredstava“ iz 1999.

Ministar je rekao da će se zadržati beli mermerni kamen sa Brača, kao i crveni kamen, jer, kako je rekao, to je najvrednije od onoga što je ostalo. Prema njegovim rečima, zavisno od dinamike radova, od grada će se tražiti zatvaranje saobraćajnice koja od Slavije ide ka železničkoj stanici, zbog bezbednosti građana.

- Učinićemo sve da bude maksimalna bezbednost i radnika koji rade na rušenju, kao i prolaznika i vozača – rekao je Gašić.

Načelnik Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane pukovnik Milorad Đokić rekao je da za sada sve aktivnosti idu po planu i da se sve predviđene mere sprovode.

- Procenjena površina rušenja je negde oko 5.000 metara kvadratnih. Za izvođenje tih radova koristiće se vrlo složena tehnika koju „Elita-cop“ ima – rekao je Đokić.

Generalštab Vojske pogođen je u dva navrata u NATO bombardovanju 1999. godine, i to 29. aprila i 7. maja, a nakon rušenja nestabilnih delova, planirana je rekonstrukcija i povraćaj objekta u prvobitno stanje.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;