PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Investicije u infrastrukturne projekte u Beogradu u 2016.

09.11.2015. | Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će stadion Tašmajdan biti završen za tri do četiri meseca i najavio da će grad sledeće godine investirati dosta u infrastrukturnih projekata.

Vesić je istakao da novac u infrastrukturu može da bude uložen samo kada postoji izgradnja u Beogradu, jer kad neko gradi on plaća naknadu za građevinsko zemljište, a taj novac upravo služi za ulaganja u infrastrukturne projekte.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Što više vidite kranova više će para biti da ulažemo – rekao je Vesić gostujući na TV „Pink“ i dodao da je zbog toga važan novi Zakon o planiranju i izgradnji kao i projekat „Beograd na vodi“.

Prema njegovim rečima do sada je u Beogradu izdato građevinskih dozvola za više od 200.000 kvadrata, ne računajući projekat „Beograd na vodi“, a u poslednjih godinu dana gradska vlast je uspela da poveća broj gradilišta i to se već odražava na mogućnost većeg ulaganja u infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, projekat „Beograd na vodi“ ima važne posledice po razvoj zemlje i grada i stavio je Beograd i Srbiju na mapu svetskih investicija.

- Vest o tome da neko ulaže tri i po milijarde u Beograd podstiče druge investitore da ulažu. Beograd se decenijama širio prema predgrađima, mi smo prvi put počeli da koristimo reke. To je strateška promena pravca u kome se grad razvija koju je sprovela sadašnja vlast. Beograd ima oko 200 kilometara obala skoro potpuno neiskorišćenih. Zato su svi naši novi projekti razvoja Beograda usmereni na reke – rekao je on.

Prema njegovim rečima to su osim Beograda na vodi novi projekti kao što su blok 18 koji se nalazi na novobegradskoj strani Save, Makiško polje duž Save, ceo prostor na levoj obali Dunava od Pupinovog do pančevačkog mosta kao i prostor od pančevačkog mosta prema Adi Huji na desnoj obali Dunava.

- To su hiljade hektara najboljeg zemljišta koje je atraktivno za investititore. Inestitori žele da grade pored reke, a Beograd podiže atraktivnost time što im to i omogućava. Ovo je vreme kada Beograd ustaje i trenutak kada može da uhvati korak sa drugim prestonicama – naveo je gradski menadžer.

Kada je u pitanju stadion Tašmajdan, Vesić je podsetio da je njegova rekonstrukcija počela pre četiri godine, koštaće više od 800 miliona dinara a tokom prve polovine sledeće godine će biti završena.

- Ako Beograd želi da postane moderna prestonica moramo u narednom periodu da nadoknadimo nedostajuću inftastrukturu kako bismo svima obezbedili normalan život – rekao je Vesić.

Za sledeću godinu pripremljeno je nekoliko važnih projekata za izgradnju infrastrukture – kanalizacija u naselju Plavi horizonti gde je za skoro deset kilometara izdvojeno preko 500 miliona dinara, postrojenja za preradu otpadnih voda u Belom potoku i Pinosavi u vrednosti od 300 miliona dinara i Međulužju u opštini Mladenovac čija je vrednost 75 miliona dinara.

- Uradićemo prvu fazu vodovoda u Grmovcu u vrednosti od 60 miliona dinara, zatim Ulicu Stanislava Sremčevića Crnog u Lazarevcu, prvu fazu fekalne kanalizacije Sunčani breg u Rakovici u vrednosti od 196 miliona dinara, počinjemo da radimo autobusku stanicu na Novom Beogradu i za to smo izdvojili 160 miliona dinara – rekao je on. - Ove godine još ulažemo 280 miliona dinara u vodovod u Beljini u Barajevu, izdvojili smo 130 miliona dinara za izgradnju vodovoda u Ripnju, zatim 95 miliona dinara za vodovodnu mrežu u selima Stepojevac i Vrbovno u opštini Lazarevac, za izgradnju potisnog vodovoda u Sopotu obezbeđeno je 200 miliona dinara, za nastavak izgradnje Jelezovačkog kolektora i izgradnju fekalne kanalizacije u Surčinu po oko 100 miliona dinara.

On je dodao da će se u 2016. godini uraditi retenzije na Kumodraškom kolektoru, rezervoare vode u Kaluđerici, u Ritopeku vodovod sa svim objektima, kanalizaciju u Batajnici...

Neki od tih projekata su već krenuli, za neke su raspisane javne nabavke i brzo će početi da se rade, rekao je Vesić i dodao da počinje da se radi i ceo pristupni deo na „Prokopu“, „projekat koji stoji 40 godina i da nije bilo ’Beograda na vodi’ on nikada ne bi bio pokrenut“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;