Novi Sad: Dogradnja fabrike vode ulazi u završnu fazu

02.11.2015. | S. Kr. | Dnevnik

Dogradnja fabrike vode postrojenjem za ozonizaciju i filterima s aktivnim ugljem, kao i rezervoarom od 10.000 kubika zapremine, ušla je u završnu fazu. Kako navode iz „Vodovoda i kanalizacije“, u toku je izgradnja pristupnih puteva novim delovima postrojenja za preradu vode, a urađeni su i grubi građevinski radovi.

Nekoliko narednih sedmica trajaće postavljanje i prevezivanje cevovoda unutar fabrike vode da bi se nova postrojenja priključila na sistem, a zatim sledi i probni rad i postepeno uvođenje u sistem pogona koji bi trebalo da garantuju besprekornu ispravnost vode na izlasku iz postrojenja na Sunačnom keju.

Ceo posao, koji je počeo u martu 2014. godine, finansira se iz namenskog kredita „Evropske investicione banke“, vrednog deset miliona evra, koji „Vodovod“ otplaćuje od svog novca. Okvirno je predviđeno da radovi traju oko dve godine, a pošto iz preduzeća ne žele da oročavaju završetak izgradnje, može se očekivati da nova postrojenja počnu da rade na proleće naredne godine.

Trenutno, voda iz gradskih izvorišta prerađuje se kroz aerator vazduhom i kroz peščane filtere, a zatim se hloriše. Tom procesu biće dodata i ozonizacija vode, gde bi ozon, kao snažno dezinfekciono sredstvo, uništavao ono što preostane iza areatora i pešačanih filtera, a filteri s aktivnim ugljem uklanjali bi ostatke ozonizacije. Takav sistem prečišćavanja trebalo bi da obezbedi maksimalnu biološku i hemijsku ispravnost vode koju piju Novosađani, dok će novi rezervoar obezbediti stabilan pritisak u vodovodnoj mreži.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...