INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Dogradnja fabrike vode ulazi u završnu fazu

02.11.2015. | S. Kr. | Dnevnik

Dogradnja fabrike vode postrojenjem za ozonizaciju i filterima s aktivnim ugljem, kao i rezervoarom od 10.000 kubika zapremine, ušla je u završnu fazu. Kako navode iz „Vodovoda i kanalizacije“, u toku je izgradnja pristupnih puteva novim delovima postrojenja za preradu vode, a urađeni su i grubi građevinski radovi.

Nekoliko narednih sedmica trajaće postavljanje i prevezivanje cevovoda unutar fabrike vode da bi se nova postrojenja priključila na sistem, a zatim sledi i probni rad i postepeno uvođenje u sistem pogona koji bi trebalo da garantuju besprekornu ispravnost vode na izlasku iz postrojenja na Sunačnom keju.

Ceo posao, koji je počeo u martu 2014. godine, finansira se iz namenskog kredita „Evropske investicione banke“, vrednog deset miliona evra, koji „Vodovod“ otplaćuje od svog novca. Okvirno je predviđeno da radovi traju oko dve godine, a pošto iz preduzeća ne žele da oročavaju završetak izgradnje, može se očekivati da nova postrojenja počnu da rade na proleće naredne godine.

Trenutno, voda iz gradskih izvorišta prerađuje se kroz aerator vazduhom i kroz peščane filtere, a zatim se hloriše. Tom procesu biće dodata i ozonizacija vode, gde bi ozon, kao snažno dezinfekciono sredstvo, uništavao ono što preostane iza areatora i pešačanih filtera, a filteri s aktivnim ugljem uklanjali bi ostatke ozonizacije. Takav sistem prečišćavanja trebalo bi da obezbedi maksimalnu biološku i hemijsku ispravnost vode koju piju Novosađani, dok će novi rezervoar obezbediti stabilan pritisak u vodovodnoj mreži.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;