Uskoro projekat za revitalizaciju Petrovaradinske tvrđave

19.10.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da je u pripremi projekat revitalizacije Petrovaradinske tvrđave koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

Vučević je, povodom 323. rođendana Tvrđave na Petrovaradinu, izjavio „Tanjugu“ da on kao gradonačelnik neće dozvoliti propadanje tog simbola grada i da će učiniti sve da tvrđava bude tretirana u skladu sa svojim kulturnim i istorijskim značajem.

- Petrovaradinska tvrđava je simbol Novog Sada i mi ćemo učiniti sve da taj simbol očuvamo kako bi blistao u najlepšem mogućem sjaju – rekao je Vučević. On je dodao da je Grad aplicirao kod međunarodnih fondova za sredstva za revitalizaciju Tvrđave.

Vučević je istakao da ta najveća tvrđava na Dunavu danas puni 323 godine i da je to praznik i za Novi Sad i sve Novosađane, jer Petrovaradinska tvrđava je ono što, kako je rekao, naš grad čini posebnim i ima posebno mesto u životima i uspomenama mnogih Novosađana.

- Tvrđava na Petrovaradinu postoji pune 323 godine, a na nama je da učinimo sve kako bi je generacijama koje dolaze ostavili u što boljem stanju kako bi jednako lepa i blistava krasila Novi Sad i narednih puno više od 323 godine, i mi ćemo to i učiniti – naglasio je Vučević.

Petrovaradinsku tvrđavu izgradila je Austrija, izgradnja je počela 1692. godine, i građena je tada najmodernijim sistemom gradnje – „fortifikacijom“, a prvi plan za izgradnju Tvrđave izradio je inženjerski pukovnik grof Matijas Kajzersfeld.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...