Sređuje se unutrašnjost starog Generalštaba

30.09.2015. Tanjug

Nakon sređivanja prostora ispred starog Generalštaba, ministar odbrane Bratislav Gašić doneo je odluku da se nakon 16 godina od bombardovanja raščiste i unutrašnje prostorije zgrade „B”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako je navedeno, raščišćava se ukupno 36.581 kvadratnih metara osmospratnice na uglu Kneza Miloša i Nemanjine, a plan je da nakon završetka posla od zgrade u centru grada ostanu samo zidovi. Do sada je već 20 tona drvenog otpada prevezeno do Sabirno-prodajnog centra u Kneževcu, dok prevoz metalnog tek predstoji.

Od 9. septembra, 20 vojnika iz Garde i Brigade veze svakodnevno izbacuje drveni, metalni i elektronski otpad, nakon čega ih čeka finalno čišćenje šuta, tepiha i gomile papira, koji su od 1999. godine „zarobljeni“ u bombardovanoj zgradi.

Osnovni cilj raščišćavanja jeste prevencija požara i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, ukoliko se na njih naiđe, zbog čega su, osim vojnika, svakodnevno angažovana i dva pirotehničara sa dugogodišnjim iskustvom, a zarad bezbednosti svih, neprekidno dežura i sanitetsko vozilo.

Planira se da radovi traju nekoliko meseci i da budu završeni u prvom kvartalu naredne godine, a načelnik Uprave za operativno-planske poslove Sekretarijata potpukovnik Slaven Vujić naglašava da je dinamika radova podređena bezbednosnom aspektu kako bi bili eliminisani svi potencijalni rizici.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...