INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Krajem godine počinje gradnja zgrade hitne pomoći?

16.09.2015. | Z. Milosavljević | Dnevnik

„Zavod za hitnu medicinsku pomoć“ mogao bi u dogledno vreme dobiti novu zgradu jer, kako saznajemo u JP „Zavod za izgradnju grada” (ZIG), u skladu s programom uređenja građevinskog zemljišta za 2015. godinu, trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacije za pokretanje postupka javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji tog objekta. To znači da bi do kraja ove godine gradnja trebalo da počne, za šta je ove godine izdvojeno 50 miliona dinara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kompleks „Zavoda“, kako kažu u ZIG-u, gradiće se na parceli br. 5432/1 K.O. Novi Sad II, a taj prostor, površine 3.250 kvadratnih metara, omeđen je Somborskom, Jastrebačkom i Ulicom Ilariona Ruvarca. Namena te parcele je određena Planom detaljne regulacije prostora za porodično stanovanje u zapadnom delu grada.

Projektnom dokumentacijom je predviđeno da kompleks sadrži dve celine – u zapadnom delu biće lociran objekat „Zavoda“ s ambulantama, apotekom i administrativnim i edukativnim sadržajima, a u istočnom delu planirana je garaža za vozila Hitne pomoći.

Planirano je da sam objekat ima 2.700 kvadratnih metara, spratnosti P+1 do P+3. U prizemlju na oko 700 kvadrata, predviđene su noćne ambulante za decu i odrasle, sa svim potrebnim pratećim sadržajima, kao i ogranak Apoteke s dežurstvom od 24 časa dnevno. U severnom delu prizemlja, prema Somborskoj ulici, biće smešten glavni ulaz u objekat i centralni hol sa stepeništem i liftom, kao i atrijumski prostor koji se provlači kroz sve nadzemne etape objekta i povezuje ih.  

Direktor „Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“ dr Bogdan Živanović kaže da će nova zgrada imati više prednosti u poređenju s ovom koju sada koriste u Vršačkoj ulici, a na prvom mestu je lokacija.

- Osim dobro pozicioniranog mesta, od velikog značaja će nam biti i to što ćemo dobiti i noćne ambulante za decu i odrasle, a za građane je dobra vest što će u kompleksu biti i apoteka – kaže Živanović.-Najvažnije nam je da će nam garaža biti na jednom mestu, što sada nije slučaj, ali je isto tako bitno da zadržimo sadašnje punktove.

Na prvom spratu predviđen je edukativni centar za obuku zaposlenih prilikom masovnih nesreća, elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, kao i potencijalni smeštaj ugroženih građana u takvim okolnostima, dok je drugi sprat namenjen za trijažno-distributivni centar, kao i za kancelarijski prostor. Na trećem spratu  planiran je prostor za upravu i administraciju.

Garaža od oko 2.300 kvadratnih metara imaće parking prostor za specijalizovana sanitetska vozila, a u suterenu je predviđen tehnički blok koji sadrži prostorije za popravku, pranje i dezinfekciju vozila, skladište rezervnih delova za vozila, prostoriju za medicinski otpad, kao i energetski blok.

Na preostalom delu parcele predviđena je izgradnja interne saobraćajnice za pristup vozila Hitne pomoći garaži, a predviđena su dva ulaza u kompleks, iz Somborske ulice i iz Jastrebačke.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;