PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Počinje gradnja regionalne deponije (video)

11.09.2015. | Sandra Iršević | RTV

Počeli su pripremni radovi na izgradnji Regionalne deponije između Bikova i Oroma. Evropska unija finansira projekat, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, a lokalne samouprave treba da obezbede 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Nakon skoro deset godina čekanja počeli su i prvi konkretni radovi na izgradnji Regionalne deponije, koja bi trebalo da reši problem upravljanja otpadom gradova i opština: Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, sa ukupnim brojem stanovnika od 280.000.

Projekat će da obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada.

- Obuhvata telo deponije, liniju za separaciju otpada, kompostilište, prečistač procedne vode, upravnu zgradu i sve prateće objekte koji su neophodni za savremenu Regionalnu deponiju – rekla je Andrea Kikić direktorka d.o.o. „Regionalna deponija“.

Procenjuje se da će godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada. Izvođači radova su firma „Instel-inženjering“, domaća firma, „Set“ iz Šapca, i firma „Ibi“ iz Italije.

- Što se tiče izgradnje kompleksa Regionalne deponije za izgradnju smo obezbedili sredstva iz IPA fonda. Ugovor je vredan 14,8 miliona evra i u potpunosti EU finansira realizaciju ugovora izgradnje kompleksa Regionalne deponije, a krajnji rok izvođačima za izgradnju je 28.1.2017.godine – istakla je Andrea Kikić.

Očekuje se otvaranje novih radnih mesta i planirano je da se zaposli 75 radnika, a manje od šesdeset njih će raditi u centralnoj deponiji, ostali će biti na stanicama za pretovar i u dvorištima za sakupljanje otpada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;