INFONET-468X60-BANNER

Vuletić: Biće potpisan sporazum za jednu cev "Turskog toka"

21.08.2015. | Tanjug

Međudržavni sporazum o gasovodu „Turski tok“ između Rusije i Turske će biti potpisan, ali samo za jednu, umesto planirane četiri linije tog gasovoda, smatra predsednik „Udruženja za gas Srbije“ Vojislav Vuletić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Kapacitet te jedne cevi „Turskog toka“ biće oko 15 milijardi kubika godišnje, što je dovoljno za snabdevanje Turske, ali ne i za ostale zemlje u jugoistočnoj Evropi – rekao je Vuletić i izjavi „Tanjugu“.

On je ocenio da neće biti realizovane prvobitno planirane ukupno četiri linije tog gasovoda po dnu Crnog mora, koji bi se u tom slučaju, mogao od tursko-grčke granice produžiti preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske, do Austrije.

- Produžetak „Turskog toka“ preko zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, neće biti relizovan jer te zemlje nemaju novca za izgradnju gasovoda, a Evropska unija, zbog uticaja SAD, neće podržati taj projekat, kao što nije podržala ni „Južni tok“ – istakao je Vuletić. - Zbog toga će Srbija i ostale zemlje regiona dobijati gas preko „Severnog toka“, ali umesto da budemo tranzitna zemlja preko koje bi prolazio kopneni deo gasovoda „Turski tok“, moraćemo da plaćamo još skuplji gas iz „Severnog toka“, zbog tranzitnih taksi, koje ćemo morati da plaćamo zemljama preko kojih će se taj gas do nas dopremati.

On je podsetio da su su u junu u Sankt Peterburgu najveće evropske energetske kompanije, među kojima su nemacki E.ON, britansko-holandski „Šel“ i austrijski OMV, dogovorile sa ruskim „Gaspromom“ o izgradnji „Severnog toka 2“. Time bi se, dodao je, isporuka gasa „Severnim tokom“ koji povezuje Rusiju i Nemačku odvostručila, sa sadašnjih 55 milijardi kubika godišnje.

- Evropa će zbog toga biti zadovoljna, a mi ćemo preko Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske dobijati još skuplji gas od onog koji sada plaćamo. Toliko Evropa brine o nama – kazao je Vuletić.

Srbija bi, posle otkazivanja gasovoda „Južni tok“, jedino preko „Turskog toka“ mogla da bude tranzitna zemlja za gas, što bi nam obezedilo jeftiniji gas i ubiranje dodatnih prihoda od tranzitnih taksi od drugih zemalja korisnica tog energenta.

„Turski tok“ je gasovod koji treba da se proteže od Rusije, ispod Crnog mora, do Turske, odnosno do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle bi mogao da bude produžen gasovodom „Tesla“ ka jugoistočnoj Evropi, preko Srbije, Makedonije, Grčke i Mađarske do Austrije.

Prvobitno je bilo planirano da gasovod „Turski tok“ bude zamena za propali projekat „Južni tok“, da snabdeva gasom potrošače u jugoistočnoj i centralnoj Evropi i da ima četiri linije, ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;