INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Auto-put do Albanije povezuje region

19.08.2015. | RTV

Gradnja auto-puta Niš-Priština-Drač biće jedan od najvažnijih projekata na konferenciji EU o Zapadnom Balkanu 27. avgusta, jer treba da spoji Koridore 10 i 8 i poveže region, rečeno je „Tanjugu“ u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Državni sekretar tog ministarstva Dejan Trifunović je rekao da Srbija spremno dočekuje predstojeći skup u Beču koji će biti održan u okviru Berlinskog procesa, kao i da bi realizacija projekta gradnje auto-puta mogla da počne 2017. godine.

- Za Srbiju je ključna infrastruktura i naš premijer je na prošlom skupu u Berlinu, avgusta 2014, na pozitivan način nametnuo temu o razvoju infrastrukture u regionu i otada se dosta postiglo. Sve strane na Zapadnom Balkanu su postigle konsenzus oko buduće osnovne i sveobuhvatne mreže transportnih koridora i sada očekujemo dalji nastavak aktivnosti u Beču – naveo je Trifunović.

On je naglasio da taj projekat podrazumeva poboljšanje regionalne saradnje i definiše jasan okvir za naredne četiri godine.

- Jedan od projekata koji će biti u fokusu jeste Niš-Priština-Drač. Za taj projekat su zainteresovane tri strane: Srbija, Albanija i EU, a ukupna dužina tog auto-puta je 384km, od Niša do Merdara je 77km i od Merdara do Prištine 22km – rekao je Trifunović.

Srbija je pripremila generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za taj projekat i tu varijantu gradnje će predstaviti u Beču 27. avgusta. Prema njegovim rečima, auto-put će omogućiti „prohodnost srpske privrede ka albanskim lukama u Draču i Valoni i ima širi značaj kada je reč o regionalnoj saradnji“.

- Očekuje se da u narednih godinu do godinu i po dana bude spremna projektna dokumentacija i da se vode pregovori oko finansiranja – dodao je Trifunović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je Srbija spremna da plati 350 miliona evra za gradnju našeg dela autoputa, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, kao i da ćemo tražiti da nam EU da još oko 300 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;