Biogasno postrojenje u Baču - Prva faza izgradnje biće završena u septembru

10.08.2015. | E-kapija

Radnici „Slovan Progresa" iz Selenče rade punom parom i grade takozvane trenč silose, odnosno prvu fazu biogasnog postrojenja u Baču.

- Investiciju od 8 mil EUR nosi slovačka kompanija, odnosno zvanično „Agro Energy" iz Sremske Kamenice – kaže Bojan Milić, a u ime kompanije investitora.

- Reč je o postrojenju koje će od maja iduće godine proizvoditi tri puta po 650 kilovata električne struje, a kada bude u punoj funkciji, imaće dva megavata. Za sirovinu koristiće se ostaci od sirka, kukuruza, šećerne repe, kao i stajnjak iz okolnih farmi, bio-masa od 30-40.000 tona godišnje. Reč je o regionalnom postrojenju, jer zbog velikih troškova transporta nije isplativo da se ide šire i dalje.

Izvođač radova „Slovan Progres" je ovdašnja firma, neimari dokazani u ovom delu bačkog priobalja Dunava na gradnji mnogih objekata, pa gotovo da nema temelja i krova koji u poslednjih pola veka nije njihovo delo.

- Nama je dat zadatak da završimo prvu fazu ove investicije u septembru, a za drugu je rok kraj novembra ili početak decembra ove godine – kaže direktor ove firme, odnosno građevinske operative Đuro Bocka.

- Investitor je, do sada, korektan, pa zato i mi radimo punim gasom.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...