PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Srpskim firmama deo iranskog kolača

03.08.2015. | Večernje novosti

Već počele pripreme za povratak naših privrednika na tržište Irana. Šansa za „Energoprojekt“, „Mostogradnju“, „Planum“, „Puteve Užice“.

Za naše građevinare otvaraju se nova vrata na istoku. Posle ukidanja međunarodnih sankcija, koje su uvedene 2006. godine, Islamska Republika Iran će savim sigurno biti ogromno tržište sa intenzivnim razvojem i investicijama u svim sektorima infrastrukture, industrije i izgradnje stambenih i javnih objekata. Procena je da će samo u periodu od narednih deset godina, kako za redakciju „Novosti“ kaže Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekta“, investicije u Iranu iznositi oko 600 do 800 milijardi dolara. Deo tog „kolača“ mogao bi da pripadne i našim firmama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zemlja koja poseduje najveća nalazišta prirodnog gasa na svetu, četvrte svetske rezerve nafte, nalazi se među petnaest država najbogatijih rudama i mineralima i ima više od 80 miliona stanovnika, a pri tome ima prijateljske bilateralne odnose sa Srbijom, svakako je poslovno veoma interesantna.

- „Energoprojekt“ je u prethodnom periodu ostvario izvesne poslovne kontakte sa nekim kompanijama iz Irana i razmatra najpogodniji model nastupa, s obzirom na to da se na ovom tržištu teško možemo osloniti na domaći bankarski sistem i praviti ambicioznije planove - navodi Milovanović. - Srbija nikako ne uspeva da formira Razvojnu banku Srbije, koja bi pomogla nastupu srpskih kompanija u inostranstvu, pa zbog toga poslovanje „Energoprojekta“ u inostranstvu zahteva opsežne pripreme za nastup na svim tržištima, posebno novim, kakav će biti Iran. Želimo da iskoristimo naša znanja i poslovno iskustvo stečeno u mnogim zemljama Bliskog istoka i na drugim tržištima i realizujemo dugoročnije poslovanje na tržištu Irana.

Dakle, „Energoprojekt“, kao najrespektabilnija srpska građevinska i inženjering kompanija, već je otpočela pripreme za povratak na tržište Irana posle više od 30 godina. Nekada je „Energoprojekt“, preko svog predstavništva u Teheranu, projektovao i obavljao nadzor na izgradnji više hidrocentrala i hidroenergetskih projekata u Iranu.

Prema rečima Gorana Rodića, potpredsednika Građevinsko-industrijske komore Srbije, velike radove Iran planira na revitalizaciji postojećih irigacionih sistema, brana i masovnu izgradnju stanova. Obnavljaće se putevi, pruge, mostovi, a gradiće se i nova fabrička postrojenja i bolnički kompleksi.

- Za ovako velika ulaganja naše firme su imale kontakte sa iranskim investitorima - navodi Rodić. - Uz „Energoprojekt“ šansu u ovoj azijskoj zemlji imaju i „Mostogradnja“, „Planum“, ZGOP, „Putevi Užice“, „Jedinstvo Užice“, Saobraćajni institut CIP, „Jaroslav Černi“ i druga naša preduzeća. Naša operativa, sa kapacitetima koje sada ima, mogla bi u Iranu godišnje da realizuje poslove vredne i do milijardu dolara.

KONTAKTI SU SAČUVANI

Pre tri decenije, kako navodi Rodić, osim „Energoprojekta“ na tržištu Irana bili su prisutni „Geneks“, „Intereksport“ kao i firme iz BiH, Hrvatske i Makedonije.

- Još postoje kontakti i tržište Irana je veoma interesantno posebno u delu proizvodnje nameštaja, poljoprivrednih proizvoda, papira i celuloze, pružanje inženjerskih i konsalting usluga. Posebno je bilo interesantno područje za naše firme kao što je „Entel“ i projektantske kuće, koje bi u kratkom periodu mogle da ugovore ozbiljne poslove.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;