PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Počela obnova bedema smederevske tvrđave

23.07.2015. | J. Ilić | Novosti

Ministarstvo kulture izdvojilo je 21,5 miliona dinara za nastavak konzervatorsko-restauratorskih radova u tvrđavi Đurđa Brankovića. Radovi su počeli ovih dana, a njima će biti okončana restauracija Jezavskog bedema, započeta pre četiri godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za nastavak radova na Tvrđavi, kroz program zaštite, očuvanja i prezentacije nepokretnog kulturnog nasleđa, država će sa 21.530,000 dinara finansirati obnovu Jezavskog bedema. Grad Smederevo će u posao uložiti dva miliona dinara.

- Obavljena su sva geološka i arheološka istraživanja i statička merenja. Za završetak konzevatorsko-restauratorskih i sanacionih radova na Jezavskom bedemu ostao je deo između devete i desete kule, što je jedan od teško oštećenih delova – kažu u „Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture“ u Smederevu.

Radovi su počeli pre nekoliko dana, a izvođač je firma „Tasić Mitre“ d.o.o Smederevo, koja je bila jedini ponuđač. Ovde kažu da je potrebna velika količina veoma skupog kamena, koji se teško nabavlja. Zanimljivo je da su despotovi majstori, inače, u vreme zidanja zdanja koristili 30 vrsta kamena.

Prošle godine za obnovu Jezavskog bedema država je izdvojila 8 miliona dinara. Izvedeni su radovi do kula devet i deset, u ukupnoj dužini od 90 metara. Korišćene su tri vrste kamena, i ukupno je ugrađeno oko 180 kubika. Radovi su obuhvatili obnovu lica zida do nivoa staze za šetanje. Stazu na Jezavskom bedemu u srednjem veku koristili su stražari kao osmatračnicu, a uskoro će ovuda moći da prošetaju turisti.

Nakon restauracije Jezavskog bedema, stvaraju se uslovi za uređenje bedema do grada, koji je i najugroženiji, pošto je pretrpeo najveća oštećenja prilikom eksplozije municije 1941. i savezničkog bombardovanja 1944. godine.

Tvrđava još neistražena

U poslednjih pet godina obavljeni su zamašni radovi na ovoj tvrđavi iz 15. veka, najveći posle obnove despotovog dvora devedesetih godina. Restauriran je sakralni kompleks čiji su ostaci otkriveni pre 30 godina. Reč je o ostacima crkvice koja datira iz 10. veka, a na čijim temeljima je, kroz vekove, postojali džamija, katolički i pravoslavni hram. Ono što ostaje misterija za stručnjake jeste Blagoveštenska crkva koja još nije otkrivena, a gde su, prema istorijskim podacima, bile pohranjene mošti Svetog Luke, zaštitnika grada.

Kula na čekanju

Novca još uvek nema za okončanje statičkog projekta za kulu 11, tešku 5.200 tona, koja je teško oštećena u eksploziji i nagnuta dva metra, tako da je pravo čudo, prema mišljenju stručnjaka, da odoleva statičkim zakonima. Od prvobitne namere da se kula ispravi se odustalo, jer bi posao bio isuviše rizičan i skup, ali je neophodno da se obezbedi od rušenja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;