Bazilika na Koridoru 10 konzervirana, pa zatrpana

09.07.2015. | S. V. | Blic

- Bazilika, koja se nalazi u okolini Pirota, na delu gde se gradi auto-put do bugarske granice, biće konzervirana i sačuvana – kaže za „Blic“ ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović.

To znači da će ona biti sačuvana za buduća pokolenja i da takvo rešenje odgovara i zahtevu patrijarha Irineja, koji je apelovao na nadležne da se zaustavi planirano zatrpavanje temelja tog spomenika kulture iz ranohrišćanskog perioda 5-6. veka i pronađe alternativno rešenje, kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali.

- Stvari idu svojim tokom jer je u ceo taj slučaj uključen i „Republički zavod za zaštitu spomenika“, koji je dao stručno mišljenje preduzeću „Koridori Srbije“ da nastavi radove i da zatrpa baziliku, koja će prethodno biti konzervirana. Mi ćemo staviti tablu da su tu nalaze ostaci tog spomenika, a jednog dana, kada se bude moglo, napraviće se nadvožnjak. Ako razmišljamo samo jednostrano, onda bi ceo Beograd trebalo izmestiti pošto leži na arheološkim nalazištima – kaže Mihajlovićeva za „Blic“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...