Nastavljene pripreme za zatrpavanje ranohrišćanske bazilike na Koridoru 10

06.07.2015. | Novosti

Izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, koji treba da prođe preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke, biće nastavljena uprkos apelima stručne javnosti da se radovi obustave i bazilika kao kulturno nasleđe zaštiti.

Koordinator radova na Koridoru 10 Borko Žiravac rekao je „Tanjugu“ da će izgradnja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj biti nastavljena, dodajući da je bilo dovljno vremena da se nađe rešenje za zaštitu bazilike tokom protekle tri godine, od kada je otkrivena tačno na sredini trase na kojoj treba da bude izgrađen auto-put.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ispred i iza bazilike nalaze se ozbiljni zahvati, to su projekti mostova većih dužina, postoje kosine, stabilizuju se i razrađuju. Mi samo sprovodimo ono što nam je rečeno – kazao je Žiravac.

Pripreme za kozervaciju nakon čega će bazilika biti zatrpana počele su sredinom protekle nedelje i uprkos brojnim protestima, od njih se do sada nije odustalo.

Žiravac je rekao da postoji rešenje „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“ da se na sadašnjem nivou bazilika konzervira.

- Biće napravljen elaborat konzervacije, ustanoviće se u kom je stanju i svakako će biti zaštićena. Mislim da je tokom prethodne tri godine koliko je stajala otvorena bazilika prilično devastirana i propala više nego za sve godine koliko je bila pohranjena na ovom mestu – kazao je Žiravac.

Arheolozi „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“ počeli su radove na pripremi iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke za definitivno zatrpavanje. Nakon toga preduzeće „Koridori Srbije“ nastaviće izgradnju istočnog kraka koridora 10 prema Bugarskog, koja je bila zaustavljena 2012.godine nakon što su zidine bazilike otkrivene na trasi na kojoj treba da bude izgrađen auto-put.

Međutim, arheolozi iz niškog „Zavoda za zaštitu spomenika“ tražili su od republičkih institucija da obustave radove na koridoru i da zaštite baziliku u izvornom obliku i na mestu na kojem je otkrivena.

Predlozi za izmeštanje bazilike ni na jednu od dve predložene lokacije nisu bili prihvatljivi.

- Ova bazilika se nalazi na lokalitetu Kladečište i pokazuje da je ovo bio jedan od važnijih centara u periodu ranog hrišćanstva u 5-6. veku. Bliska je Velikoj bazilici u Beloj Palanci i njen značaj je veliki s obzirom na to da se nalazi na području arheološkog nalazišta Remizijana, centra episkopije u kojoj je bio slavni Nikita Remizijanski – rekao je za „Tanjug“ Zoran Mitić, arheolog iz Bele Palanke.

Mitić je rekao da je bazilika istražena i da će nakon zatrpavanja ostati zapisi o njoj ali da će ona nakon izgradnje puta ostati ispod asvalta, nedostupna. On smatra da time, osim što gubi istorija kulture, gube i Bela Palanka i okolina, jer bazilika nosi ogroman turistički potencijal koji će zatrpavanjem biti izgubljen.

„Srpsko arheološko društvo“ (SAD) protestovalo je zbog odluke „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“ da dozvoli zatrpavanje i prelazak kolovoza auto-puta ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike u Kladenčištu.

- Odluka centralne institucije zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja „Zavoda“ – naveli su iz tog društva.

Oni smatraju da od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi i međunarodni ugled zemlje. Spomenici kulture svedoče o tome da Srbija nije bila „pusto polje“ u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada, kada se zaštita baštine nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta. Iz navedenih razloga, arheolozi apeluju na Ministarstvo kulture i informisanja, Skupštinski odbor za kulturu i informisanje, predsednika Srbije i predsednika Vlade da svojim autoritetom spreče zatrpavanje bazilike.

Stanovnici Bele Palanke teška srca su primili vest o zatrpavanju bazilike i nastavku radova na Koridoru 10 na ovoj trasi puta. Mladi Bele Palanke uputili su i javni protest, pokrenut je i protest na društvenim mrežama.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...