Napreduje izgradnja transfer stanice u Čačku (video)

01.07.2015. | Tanjug

Vlada Švedske donirala je 706.000 evra za izgradnju transfer stanice u Prelićima kod Čačka, gde su radovi počeli 15. aprila i treba da budu završeni za sedam meseci. Za ove namene JKP „Duboko“ je opredelilo 24.000 evra, a Grad Čačak je za nabavku opreme izdvojio 25 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića radovi su započeti 15. aprila, a rok za završetak je sedam meseci.

- Završeni su poslovi na izgradnji instalacije za pretovar transfer stanice, a za par dana se očekuje da budu započeto betoniranje – kazao je on zahvalivši se donatorima iz Švedske i dodao da će oni za ovaj poduhvat izdvojiti još 50.000 evra. - To će za Čačak značiti mnogo jer će na jedan savremen i moderan način dovoziti komunalni otpad na regionalnu deponiju.

Prvi sekretar Ambasade Švedske i predstavnik SIDA Tomas Nistrom je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog nivoa saradnje sa gradom Čačkom.

- Način upravljanja otpadom je veoma važan sa stanovišta životne sredine. Mi, pored grada Čačka, sarađujemo sa mnogim drugim opštinama u oblasti zaštite životne sredine – istakao je on dodajući da je plan da se nastave partnerstva.

Nistrom je dodao da njihova ministarstva to očekuju, a do 2020. godine će veći broj lokalnih samouprava biti uključen u ove poduhvate.

Džon Glejzbruk iz kompanije IMG kaže da je njihov pravashodni cilj da se zaštite voda i zemljište. Prema njegovoj oceni najbitnije je da otpad ne dotakne zemlju i da se ne spali, a samim tim da ne zagadi izvore, vazduh i ostale resurse koju su neophodni za čovekov život.

- Kada ovaj projekat postane operativan, otpad će ići od domaćinstva gde se vrši primarna selekcija pa sve do deponije bez dodirivanja zemlje, a to je najbolje što se može dogoditi za građane Čačka – rekao je on. - Takođe, ovaj metod transfera đubreta će sačuvati i novac građanima, a troškovi prenosa, upotrebe goriva i energije će se će se smanjiti.

Inače, Čačak je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je učinio velike napore za recikliranje otpada u domaćinstvima.  

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...