INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Napreduje izgradnja transfer stanice u Čačku (video)

01.07.2015. | Tanjug

Vlada Švedske donirala je 706.000 evra za izgradnju transfer stanice u Prelićima kod Čačka, gde su radovi počeli 15. aprila i treba da budu završeni za sedam meseci. Za ove namene JKP „Duboko“ je opredelilo 24.000 evra, a Grad Čačak je za nabavku opreme izdvojio 25 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića radovi su započeti 15. aprila, a rok za završetak je sedam meseci.

- Završeni su poslovi na izgradnji instalacije za pretovar transfer stanice, a za par dana se očekuje da budu započeto betoniranje – kazao je on zahvalivši se donatorima iz Švedske i dodao da će oni za ovaj poduhvat izdvojiti još 50.000 evra. - To će za Čačak značiti mnogo jer će na jedan savremen i moderan način dovoziti komunalni otpad na regionalnu deponiju.

Prvi sekretar Ambasade Švedske i predstavnik SIDA Tomas Nistrom je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog nivoa saradnje sa gradom Čačkom.

- Način upravljanja otpadom je veoma važan sa stanovišta životne sredine. Mi, pored grada Čačka, sarađujemo sa mnogim drugim opštinama u oblasti zaštite životne sredine – istakao je on dodajući da je plan da se nastave partnerstva.

Nistrom je dodao da njihova ministarstva to očekuju, a do 2020. godine će veći broj lokalnih samouprava biti uključen u ove poduhvate.

Džon Glejzbruk iz kompanije IMG kaže da je njihov pravashodni cilj da se zaštite voda i zemljište. Prema njegovoj oceni najbitnije je da otpad ne dotakne zemlju i da se ne spali, a samim tim da ne zagadi izvore, vazduh i ostale resurse koju su neophodni za čovekov život.

- Kada ovaj projekat postane operativan, otpad će ići od domaćinstva gde se vrši primarna selekcija pa sve do deponije bez dodirivanja zemlje, a to je najbolje što se može dogoditi za građane Čačka – rekao je on. - Takođe, ovaj metod transfera đubreta će sačuvati i novac građanima, a troškovi prenosa, upotrebe goriva i energije će se će se smanjiti.

Inače, Čačak je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je učinio velike napore za recikliranje otpada u domaćinstvima.  

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;