BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Vesić: Gradnja nasipa za zaštitu RB "Kolubare" i Lazarevca

09.06.2015. | Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je radove na izgradnji nasipa za dodatno obezbeđenje i zaštitu tamnavskih kopova od poplava i poručio da će taj nasip zastititi ne samo RB „Kolubaru“ već i stanovnike na teritoriji opšitine Lazarevac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projekat izgradnje nasipa je vredan oko 132 miliona dinara, a Vesiće je podsetio da je grad Beograd od prošlogodišnjih majskih poplava posvetio veliku pažnju u obnovi i izgradnji novih nasipa.

- Samo u Obrenovcu je tokom prošle godine popravljeno pet nasipa, a ove godine dva i to je sve finansirala Kancelarija za obnovu Vlade Srbije – rekao je Vesić.

On je dodao da Vlada Velike Britanije finansira 28 oštećenja na reci Kolubari i da se očekuje donacija Vlade Italije za popravku nasipa na Topčiderskoj reci.

Vesić je naglasio da su svi radovi koji se odvijaju na Kolubari deo šire akcije zaštite od poplava i da će nasip koji se trenutno gradi zaštiti ne samo RB „Kolubaru“ već i stanovnike opštine Lazarevac.

On je rekao da su bujične poplave najveća prirodna nepogoda u Srbiji i grad Beogad taj problem pokušava da reši sistemski.

- Početkom prošlog meseca dali smo nalog da se počne sa izradom plana generalne regulacije svih bujičnih tokova na teritoriji Beograda, na čemu će raditi gradska „Direkcija za građevinsko zemljište“ – naveo je Vesić i dodao da će nakon toga početi da se radi na projektima da bi mogli da konkurišem za dobijanje sredstava iz fondova EU.

On je istakao da je u toku promena Zakona o glavnom gradu, a jedna od njih se tiče nadležnosti nad vodama, koja će biti podeljena tako da će vode prvog reda pripasti „Srbijavodama“, a bujični potoci gradu Beogradu.

Direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić je rekao da su to preduzeće i EPS ozbiljno shvatili da je neophodno preventivno se zaštiti od poplava.

On je naveo da je Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ napravio tri projekta za sanaciju nasipa – Čep, Kladnica i Vraničina, čija je realizacija u završnoj fazi.

- Projekti su nas ukupno koštali oko šest miliona evra i kada to završimo obezbedili smo RB „Kolubara“ i sve kopove, u znatno većem procentu nego što su ikada bili obezbeđeni – rekao je Grčić. On je objasnio da su nasipi prošireni, povišeni i da je kvalitet gradnje na najsavremenijem nivou.

Grčić je naglasio da je RB „Kolubara“ nakon katastrofalnih poplava prošle godine stala na noge i da su kopovi dovedeni u postojeće stanje, a što se tiče opreme, jedan po jedan sistem počeo je da radi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;