INFONET-468X60-BANNER

Dokle se stiglo, šta je završeno, a šta ne u muzejima

08.06.2015. | RTV

Uprkos činjenici da su centralne zgrade dve najznačajnije nacionalne institucije – Narodnog muzej i Muzeja savremene umetnosti zatvorene zbog rekonstrukcija one imaju živu izlagačku delatnost, a iako je fokus medija i javnosti upravo na ta dva zdanja, u prestonici postoji veliki broj muzeja koji rade, ali i onih čije su rekonstrukcije u toku ili su završene.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija dva najveća muzeja ide po predviđenim planovima i rokovima i trebalo bi da budu otvoreni za javnost 20. oktobra (Muzej savremene umetnosti) odnosno 10. maja 2016. Narodni muzej.

U Narodnom muzeju radovi su u punom jeku i kako je „Tanjugu“ rečeno u toj instituciji sve teče u predviđenim rokovima, a trenutno se radi na uličnim fasadama i fasadnoj stolariji. Kada je reč o Muzeju savremene umetnosti završena je sanacija krova, a u toku je tender za izbor građevinskog izvođača unutrašnjih radova i fasade, rekli su „Tanjugu“ u tom Muzeju.

Međutim, ostaje nedovoljno primećeno da se ne radi samo na ta dva muzeja, već i na drugima u prestonici, ali i da su neki završeni.

Krajem avgusta, početkom septembra treba da počne sanacija i uređenje Manakove kuće, kao i ambijenta oko tog zdanja. V.d. direktora Etnografskog muzeja Mirjana Menković precizirala je „Tanjugu“ da će do kraja juna biti raspisan tender za izvođača, kao i da uporedo raspisuju tender za izradu glavnog izvođačkog projekta delimične rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Etnografskog muzeja.

U Manakovoj kući biće urađeno osvetljenje, unutrašnje i spoljno, kao i sređeni protivpožarni alarmi, a po projektu je planirano i da se neke od prostorija prenamene zbog unapređenja funkcionalnosti. Biće sanirane i električne instalacije, kao i problemi sa vlagom, odnosno sve što je loše biće sređeno.

Cilj projekta je da se, kako Manakova kuća, tako i dvorišta koja se nalaze oko nje urede tako da to postane svojevrsna oaza u trenutno najpopularnijem kraju grada – Savamali.

Sanacija Muzeja nauke i tehnike je završena, a u njemu su uređene galerije za tematske izložbe, završena je sanacija službenih prostorija i restauracija i revitalizacija fasade.

U tom značajnom zdanju, koji privlači veliki broj posetilaca, ostala je da se završi treća faza koja podrazumeva rad na bunaru za sistem grejanja i hlađenja koji je sproveden u Muzeju putem obnovljive energije termalnih voda.

I Muzej Vuka i Dositeja potpuno je renoviran i završen 2012. godine i sa novom stalnom postavkom prvi je muzej koji je kompletno završen i obnovljen. On se nalazi je u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, verovatno za Beogradskog defterdara (turskog upravitelja riznice).

Zdanje u Gospodar Jevremovoj posvećeno velikanima srpske kulture Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću najviše privlači najmlađu publiku, što organizovano preko vrtića i škola, tako i individualno, nekada po preporukama nastavnika kako bi tu uradili referat ili seminarski rad, a česti posetioci su i srednjoškolci iz gimnazija i srednjih stručnih škola.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;