Dokle se stiglo, šta je završeno, a šta ne u muzejima

08.06.2015. | RTV

Uprkos činjenici da su centralne zgrade dve najznačajnije nacionalne institucije – Narodnog muzej i Muzeja savremene umetnosti zatvorene zbog rekonstrukcija one imaju živu izlagačku delatnost, a iako je fokus medija i javnosti upravo na ta dva zdanja, u prestonici postoji veliki broj muzeja koji rade, ali i onih čije su rekonstrukcije u toku ili su završene.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija dva najveća muzeja ide po predviđenim planovima i rokovima i trebalo bi da budu otvoreni za javnost 20. oktobra (Muzej savremene umetnosti) odnosno 10. maja 2016. Narodni muzej.

U Narodnom muzeju radovi su u punom jeku i kako je „Tanjugu“ rečeno u toj instituciji sve teče u predviđenim rokovima, a trenutno se radi na uličnim fasadama i fasadnoj stolariji. Kada je reč o Muzeju savremene umetnosti završena je sanacija krova, a u toku je tender za izbor građevinskog izvođača unutrašnjih radova i fasade, rekli su „Tanjugu“ u tom Muzeju.

Međutim, ostaje nedovoljno primećeno da se ne radi samo na ta dva muzeja, već i na drugima u prestonici, ali i da su neki završeni.

Krajem avgusta, početkom septembra treba da počne sanacija i uređenje Manakove kuće, kao i ambijenta oko tog zdanja. V.d. direktora Etnografskog muzeja Mirjana Menković precizirala je „Tanjugu“ da će do kraja juna biti raspisan tender za izvođača, kao i da uporedo raspisuju tender za izradu glavnog izvođačkog projekta delimične rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Etnografskog muzeja.

U Manakovoj kući biće urađeno osvetljenje, unutrašnje i spoljno, kao i sređeni protivpožarni alarmi, a po projektu je planirano i da se neke od prostorija prenamene zbog unapređenja funkcionalnosti. Biće sanirane i električne instalacije, kao i problemi sa vlagom, odnosno sve što je loše biće sređeno.

Cilj projekta je da se, kako Manakova kuća, tako i dvorišta koja se nalaze oko nje urede tako da to postane svojevrsna oaza u trenutno najpopularnijem kraju grada – Savamali.

Sanacija Muzeja nauke i tehnike je završena, a u njemu su uređene galerije za tematske izložbe, završena je sanacija službenih prostorija i restauracija i revitalizacija fasade.

U tom značajnom zdanju, koji privlači veliki broj posetilaca, ostala je da se završi treća faza koja podrazumeva rad na bunaru za sistem grejanja i hlađenja koji je sproveden u Muzeju putem obnovljive energije termalnih voda.

I Muzej Vuka i Dositeja potpuno je renoviran i završen 2012. godine i sa novom stalnom postavkom prvi je muzej koji je kompletno završen i obnovljen. On se nalazi je u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, verovatno za Beogradskog defterdara (turskog upravitelja riznice).

Zdanje u Gospodar Jevremovoj posvećeno velikanima srpske kulture Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću najviše privlači najmlađu publiku, što organizovano preko vrtića i škola, tako i individualno, nekada po preporukama nastavnika kako bi tu uradili referat ili seminarski rad, a česti posetioci su i srednjoškolci iz gimnazija i srednjih stručnih škola.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...