INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pančevo leči kule-svetilje

04.06.2015. | Olga Janković | Politika

Jedini parni svetionici na čitavom toku Dunava kroz Evropu, posle nekoliko manjih intervencija, dočekali su da građevinari ponovo dođu na ovu nepristupačnu lokaciju samog ušća Tamiša u Dunav kod Pančeva. Pre tri godine obnovljena je leva kula, a sada je na red došla i desna, kojoj će, na osnovu starih fotografija, biti rekonstruisan venac na vrhu sa pokrivenim terasama i krovna kupola. Delimično oštećena žuta opeka biće nadograđena, a delovi zemljane, kamenom ozidane podloge zamenjeni i sve to do sredine ovog meseca.

- Dobićemo nekadašnji izgled kula svetilja i moći ćemo da kažemo da su njihova zidana tela obnovljena i zaštićena. Svetionici su specifični zato što imaju posebno oblikovanu opeku za koju je Preduzeće „Potisje“ iz Kanjiže moralo da napravi specijalne kalupe, a napravljen je i specijalni malter. Malo je poznato da solarne lampe rade i danas. Veličina posla ogleda se i u tome da su svetionici simbol Pančeva i naše integracije u dunavski tok. Oni imaju status spomenika kulture od izuzetnog značaja – kaže za „Politiku“ Miodrag Mladenović, direktor „Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu“.

Grad je tek pre petnaestak godina počeo da brine o njima, a za sadašnju obnovu iz budžeta je opredeljeno 1,3 miliona dinara. Poslu se pridružio i „Pokrajinski sekretarijat za kulturu“ sa 400.000 dinara. Pokrajina je prepoznala i potrebu da ovaj deo obale Dunava bude i dodatno utvrđen, pa je opredelio još dva miliona dinara za izradu projekta obaloutvrde.

- Svedoci smo viših nivoa i Dunava i Tamiša, koji iz godine u godinu ugrožavaju obale. Uočeno je i da su naši svetionici van svoje ose (nakrivljeni). Neophodno je ovaj problem sanirati, ali su zbog specifičnosti njihove lokacije procedure komplikovane. Ove godine ćemo kompletirati dokumentaciju, kako bismo sledeće aplicirali za dodatna sredstva kod Fonda „Dunavska strategija“. Takođe, ne želimo da posao uradimo, a kule zaboravimo, i zato će biti formirano udruženje „Čuvari kula“, zaljubljenika u Tamiš i Dunav, koji će ih nadzirati i javljati o eventualnim oštećenjima – ističe Miodrag Mladenović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;