PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Niš dobija centar za upravljanje otpadom

14.05.2015. | T. Todorović | Politika

Izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom u Nišu, konačno će biti rešen višedecenijski problem skladištenja smeća u niškom i zaječarskom okrugu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za grad, ali i osam opština u ovom kraju to će biti idealno rešenje, jer probleme u ovoj oblasti osim Niša imaju i Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Merošina, Svrljig i Gadžin Han, kao i Sokobanja koja je u Zaječarskom okrugu, ali je obuhvaćena ovim značajnim projektom.

- Niško Gradsko veće usvojilo je koncesioni predlog koji će biti javno objavljen u drugoj polovini ovog meseca – kaže za „Politiku“ Bojan Avramović, direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“. - Preostalo je da odbornici Skupštine grada Niša daju „zeleno svetlo“ za predlog Gradskog veća i odmah ćemo pristupiti realizaciji projekta. Biće objavljen javni poziv zainteresovanim kompanijama i preduzećima iz Srbije i inostranstva za uspostavljanje strateškog partnerstva u ovoj oblasti. Oglas će trajati sto dana, nakon čega sledi izbor firme sa najpovoljnijom ponudom. Najvažniji kriterijumi koje najbolji ponuđač mora da ispuni jesu povoljne cene i savremeni načini obrade otpada i, svakako, ispunjenje svih zakonskih obaveza iz oblasti zaštite životne sredine.

Predviđeno je da novi regionalni centar bude sagrađen na lokaciji Keleš, nedaleko od sadašnje deponije na niškom Bubnju, koja je odavno prebukirana i kojoj je više puta u nekoliko poslednjih godina pretilo potpuno zatvaranje. Gradska deponija na Bubnju sagrađena je daleke 1968, sa rokom upotrebe od 25 godina. Zbog maksimalne iskorišćenosti kapaciteta i ogromne štete koju nanosi životnoj sredini i stanovništvu koje živi u neposrednoj okolini, nekoliko puta je zatvarana.

- Uporedo sa izgradnjom novog regionalnog centra za odlaganje otpada, biće formirano i novo komunalno preduzeće „Niški region“, koje će biti partner kompaniji izabranoj za izgradnju. Sva gradska i opštinska komunalna preduzeća u Nišu i opštinama ovog kraja za koje će se centar graditi nastaviće da rade i ona će se, kako je objašnjeno, i dalje baviti prikupljanjem i odvozom smeća. Neće biti otpuštanja radnika, a ta komunalna preduzeća će i dalje poslovati kao do sada i prihodovati od svoje osnovne delatnosti – kaže Bojan Avramović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;