INFONET-468X60-BANNER

Dogovor u Briselu: Milijardu evra za transportno povezivanje regije

22.04.2015. | Radio Slobodna Evropa

Premijeri država Zapadnog Balkana su u utorak (21. april 2014.) u Briselu s poverenicima EU postigli dogovor o investicijama u ključnu saobraćajnu infrastrukturu koja treba da poveže celu regiju. Unija je potvrdila da će za te projekte u konačnici izdvojiti milijardu evra.

- Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti je način poštovanja evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU. Taj proces bi našim građanima trebao doneti boljitak i pre pristupanja u Uniju – stoji između ostaloga u dogovoru postignutom u Briselu. Premeri država Zapadnog Balkana složili su se da su bolja povezanost u samoj regiji, i sa EU, ključni faktor za rast i otvaranje novih radna mesta u regiji.

Riječ je o putnim i železničkim saobraćajnicama, koje bi vremenom trebalo da budu potpuno uklopljene u transportnu mrežu unutar EU, a povezivanje je planirano i kad je u pitanju rečni i vazdušni saobraćaj.

Evropski poverenik, Johanes Han, sa zadovoljstvom je potvrdio, da će EU kao prvi korak investirati 130 miliona evra u projekt za koji će u tokom idućih nekoliko godina izdvojiti milijardu evra, kao što je to obećano pre nekoliko meseci na sastanku u Prištini.

- No ne treba zaboraviti da je saobraćaj tek jedan deo infrastrukture povezan s eneregetskim i drugim pitanjima. Postignuti dogovor je vrlo važan za mrežu koja će na kraju povezivati celi Balkan – naveo je Han

Han je takođe istaknuo da je ovaj dogovor rezultat sastanka u Berlinu od prošle godine, te je najavio još jedan radni dogovor premijera Zapadnog Balkana u Beču 27. augusta.

Poverenica EU za transport Violeta Bulc rekla je da deli stavove kolege Hana zbog onoga što je postignuto.

- Ovo je gotovo istorijski trenutak, i možemo se nadati da će i ostale teme vezane uz Zapadni Balkan rešavati na ovako otvoren i konstruktivan način. Ovo nije samo značajan trenutak za transport na Balkanu, već i za celu evropsku saobraćajnu mrežu. Očekujemo da do 2030 imamo jedinstvenu, funkcionalnu i široku razgranatu saobraćajnu mrežu – istakla je Bulc.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;