Dogovor u Briselu: Milijardu evra za transportno povezivanje regije

22.04.2015. | Radio Slobodna Evropa

Premijeri država Zapadnog Balkana su u utorak (21. april 2014.) u Briselu s poverenicima EU postigli dogovor o investicijama u ključnu saobraćajnu infrastrukturu koja treba da poveže celu regiju. Unija je potvrdila da će za te projekte u konačnici izdvojiti milijardu evra.

- Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti je način poštovanja evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU. Taj proces bi našim građanima trebao doneti boljitak i pre pristupanja u Uniju – stoji između ostaloga u dogovoru postignutom u Briselu. Premeri država Zapadnog Balkana složili su se da su bolja povezanost u samoj regiji, i sa EU, ključni faktor za rast i otvaranje novih radna mesta u regiji.

Riječ je o putnim i železničkim saobraćajnicama, koje bi vremenom trebalo da budu potpuno uklopljene u transportnu mrežu unutar EU, a povezivanje je planirano i kad je u pitanju rečni i vazdušni saobraćaj.

Evropski poverenik, Johanes Han, sa zadovoljstvom je potvrdio, da će EU kao prvi korak investirati 130 miliona evra u projekt za koji će u tokom idućih nekoliko godina izdvojiti milijardu evra, kao što je to obećano pre nekoliko meseci na sastanku u Prištini.

- No ne treba zaboraviti da je saobraćaj tek jedan deo infrastrukture povezan s eneregetskim i drugim pitanjima. Postignuti dogovor je vrlo važan za mrežu koja će na kraju povezivati celi Balkan – naveo je Han

Han je takođe istaknuo da je ovaj dogovor rezultat sastanka u Berlinu od prošle godine, te je najavio još jedan radni dogovor premijera Zapadnog Balkana u Beču 27. augusta.

Poverenica EU za transport Violeta Bulc rekla je da deli stavove kolege Hana zbog onoga što je postignuto.

- Ovo je gotovo istorijski trenutak, i možemo se nadati da će i ostale teme vezane uz Zapadni Balkan rešavati na ovako otvoren i konstruktivan način. Ovo nije samo značajan trenutak za transport na Balkanu, već i za celu evropsku saobraćajnu mrežu. Očekujemo da do 2030 imamo jedinstvenu, funkcionalnu i široku razgranatu saobraćajnu mrežu – istakla je Bulc.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...