INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rusi grade prvu tursku nuklearku, vrednu 20 milijardi dolara

15.04.2015. | Novosti

Turska je otpočela gradnju svoje prve nuklearne elektrane, koja bi trebalo da omogući veću energetsku samodovoljnost, ali je ceremoniju otvaranja radova narušio protest gnevnih protivnika tog kontroverznog projekta, vrednog 20 milijardi dolara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Demonstranti, koji su se okupili oko kapije buduće nuklearke u mestu Akuju, u provinciji Mersin, na mediteranskoj obali, su u jednom trenutku uspeli da na gradilištu zaključaju delegacije turskih i stranih zvanica, pripadnike bezbednosti i novinare, a razbežali su se tek pošto je protiv njih upotrebljen vodeni top sa kamiona, prenosi AFP.

Buduću nuklearku, koja bi trebalo da ima četiri bloka od po 1.200MW, gradiće ruska nuklearna agencija „Rosatom“. Gradnja bi trebalo da bude okončana do 2020. godine.

Na ceremoniji otvaranja radova turski ministar energetike Taner Jildiz je istakao da „u zemlji koja nema nuklearnu energiju ne može doći do razvoja“, odlučno odbacujući optužbe da Turska ulazi u ovu oblast u pogrešno vreme – nakon japanske nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. i odluke nemačke da napusti nuklearnu energiju.

Jildiz je istakao kako su svi izvukli pouku iz Fukušime i kako nuklearka neće naškoditi ni turskom turizmu, kao što se to nije desilo ni u Španiji ni u Francuskoj. Turska planira izgradnju još dve nuklearke kako bi umanjila zavisnost od uvoza gasa i nafte iz Rusije, odnosno Irana.

- Da smo pre 10 godina izgradili nuklearku, uštedeli bismo 14 milijardi dolara za uvoz prirodnog gasa – napomenuo je Jildiz.

Zasad se zna da će lokalcija druge turske nuklearke biti u Sinopi, na obali Crnog mora i da će je graditi francusko-japanski konzorcijum.

Turske vlasti odbacuju i tvrdnje kako će nuklearka u Akuju predstavljati opasnost jer se nalazi u seizmičkoj zoni, ističući da će biti građena tako da može da izdrži zemljotres od 9 stepeni Rihtera.

Direktor za „Mediteran organizacije za zaštitu prirodne sredine Grinpis“, Mark Beranek, ipak ističe za AFP kako Turska nije spremna za izgradnju nuklearke jer joj nedostaju neki ključni pravni propisi koji bi regulisali tu oblast, a seizmičke procene u vezi s gradnjom nuklearke su, po Beraneku, bile „totalno neadekvatne“.

Početak gradnje nuklearke u Akuju usledio je samo dve nedelje nakon najozbiljnijeg prekida snabdevanja strujom širom Turske u poslednjih 16 godina, koji je ukazao na nedostatke energetskog sistema zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zdušno podržava projekat nuklearke u Akuju, kao dela svog plana da Tursku uvrsti među prvih deset svetskih ekonomija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;