INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Izgradnja „Transbalkanskog koridora“ u 2015.

19.03.2015. | RTV

„Elektromreža Srbije“ (EMS) počeće u ovoj godini izgradnju prve deonice velikog panevropskog projekta „Transbalkanski koridor“ za prenos struje u regionu, izjavila je „Tanjugu“ izvršni direktor za investicije i strategiju u tom preduzeću Jelena Matejić.

Reč je o pravcu Pančevo-Rešica, koju će EMS finansirati iz sopstvenih sredstava. Ona je najavila da je u 2016. predviđen i početak izgradnje trase od Kragujevca do Kraljeva, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

- U deonicu trase od Kragujevca do Kraljeva neophodno je uložiti 25 miliona evra, s tim što se potencijalno od EU očekuju sredstva od 10 do 12 miliona, a ostalo će EMS finansirati iz svojih sredstava – navela je Matejić.

Trasa Kragujevac-Kraljevo preduslov je, kako je objasnila, za realizaciju drugog velikog dela tog interkonektivnog sistema od Obrenovca do Bajine Bašte.

„Transbalkanski koridor“ je jedan od najvažnijih projekata od nacionalnog i panevropskog značaja, u koji će biti uloženo 150 miliona evra, ukazala je ona i dodala da će se taj koridor protezati od severoistočnog ka jugozapadnom delu zemlje. Dužina tog interkonektivnog dalekovoda, 400 kilovoltnog napona, iznosice više od 150 kilometara.

- Ovaj projekat, kao jedan od najznačajnijih, prepoznala je i Evropska unija, koja će podržati njegovu izgradnju tako što je jedan deo trase već uvršten u programe donacija IPA za 2015. godinu – dodala je Matejić. - Delegacija EU do sada je u izradu fizibiliti studije za trasu Pančevo-Rešica donirala oko 900.000 evra.

U obrazloženju tog projekta se navodi da će „Transbalkanski koridor“ omogućiti transnacionalni prenos električne energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta istočne i zapadne Evrope. Osim izgradnje novih dalekovoda i podizanja naponskog nivoa delova stare prenosne mreže u Srbiji, predviđena je izgradnja interkonekcija između Srbije i Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;