IZOLACIJA-468X60-BANNER

Goran Vesić: Opet počinje izgradnja megakolektora

18.03.2015. | Beoinfo

„Od kapitalnog projekta Beogradske kanalizacije ’Interceptor’, koji je zbog mnogobrojnih problema i nezakonitosti obustavljen, ne samo da se nije odustalo, nego će on u najskorije vreme biti nastavljen“, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je za „Novosti” rekao da je u „Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ napravljen stručni tim, sa zamenikom direktora Petrom Cekićem na čelu, koji vodi projekat, kao i da radovi na interceptoru počinju odmah.

- Završetak ovog projekta je od velikog značaja za prestonicu. Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica koja ne prerađuje otpadne vode, već svu kanalizaciju ispušta direktno u Savu i Dunav. To je nedopustivo u 21. veku. Trećina grada koristi septičke jame, što je takođe neverovatna činjenica. Upravo zato sadašnja gradska uprava je kao svoj prioritet postavila rešavanje problema kanalizacije – kaže gradski menadžer.

„Interceptor“ je u stvari veliki kolektor koji bi trebalo da prikuplja otpadne vode i odvodi ih na prečišćavanje. Ukupna dužina od KCS „Ušće” sa prolazom ispod Save do Ulice cara Dušana i dalje Venizelosovom i Višnjičkom do Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu iznosi 13.080 metara. Od prvih planova za izgradnju 1980. godine pa do danas, završetkom tunela „Višnjica” dužine 6.772 metra, realizovano je nešto više od 50 odsto dužine interceptora.

- Nepostojanje sistema za preradu otpadnih voda ima za posledicu da zagađivači ispuštaju iskorišćenu i industrijsku otpadnu vodu direktno u rečne tokove. Postoji 116 direktnih mesta izlivanja otpadnih voda u Savu, a na obalama Dunava ih ima 136 – kaže Vesić.

Master planom prestonica će do 2020. godine biti podeljena na pet nezavisnih kanalizacionih sistema u Velikom Selu, Ostružnici, Krnjači, Batajnici, kao i Boleč-Vinča. Uporedo sa kolektorom „Interceptor” priprema se prva faza postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

- Kada se realizuje, biće to najvažniji kolektorski objekat centralnog kanalizacionog sistema koji koristi više od milion stanovnika. On će sakupljati sve otpadne vode iz centralnog sistema Beograda i odvoditi ih na prečišćavanje. Nakon toga vode dobrog kvaliteta će se puštati u Dunav. Ceo projekat nije nimalo jednostavan ni jeftin. Da bismo trajno rešili problem kanalizacije sa izgradnjom svih pet modernih postrojenja za preradu otpadnih voda, neophodno je više od 500 miliona evra i taj posao ćemo raditi sa nekim od strateških partnera koji ima novac da ga uloži – zaključuje Vesić.

Prva deonica interceptora ide od kanalizacione crpne stanice Ušće, na Novom Beogradu do ukrštanja Vojvode Bojovića i Tadeuša Košćuška. Dužina je 1.520 metara sa prolazom ispod Save i kolektorom duž Bulevara Bojovića; druga ide od otvorenog iskopa kolektora ulicama Cara Dušana i Venizelosove do ulaza u tunel „Karaburma” dužine 2.800 metara; treća deonica je od tunela „Karaburma”, dužine 1.320 metara, četvrta deonica ide od tunela „Karaburma” do tunela „Višnjica” dužinom  od 1.729 metara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;