IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Počela velika obnova beogradskog "Dečjeg kulturnog centra"

13.03.2015. | D. Aleksić | Politika

Izbijanjem prozora i druge spoljne stolarije, postavljene pre više od 45 godina, počela je obnova „Dečjeg kulturnog centra Beograd“ (DKCB). U zdanje u Takovskoj ulici broj 8 na nekoliko meseci „uselili“ su se majstori koji bi do juna trebalo da srede fasadu, krov i unutrašnju i spoljnu stolariju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prve velike radove na nekadašnjem „Domu pionira“ vredne oko 25 miliona dinara finansiraće „Agencija za investicije i stanovanje“, a izvešće ih preduzeća „Slavija proking“ iz Aranđelovca i „Opek“ iz Loznice.

Sa skidanjem starih i postavljanjem novih prozora krenulo se u delu zdrade koji gleda na Tašmajdanski park i Malo pozorište „Duško Radović“.

- Počeli smo od tačke koja je „najbezbolnija“ za funkcionisanje studija i ateljea. Dok u jednoj polovini budu majstori u drugu ćemo premestiti programe iz dela koji se obnavlja. Većih selidbi ateljea biće tek u aprilu i maju, ali i tada će studiji biti seljeni u programski srodne – objašnjava Dalibor Stojanović, rukovodilac produkcije DKCB-a dodajući da razloga za brigu nemaju ni  druge institucije čiji programi se održavaju u DKCB-u.

Zgrada površine oko 2.200 kvadrata podignuta je 1968. i od tada nije bilo ozbiljnijih radova na njoj. Zeleni krov, koji na prvi pogled izgleda neoštećeno, odavno prokišnjava. A prepoznatljiva staklena fasada pretrpela je velika oštećenja još 1999. kada su NATO projektili pogodili susednu zgradu RTS-a.

- Posle bombardovanja majstori su čekićima vratili okvire prozora i vrata u ležišta, ali ozbiljnije sanacije nije bilo – kaže Stojanović napominjući da su radovi koji su startovali juče prvi korak u pretvaranju zdanja DKCB-a u energetski efikasnu zgradu. - To je proces koji iziskuje mnogo novca i vremena. Ideja je da se zgrada u narednih pet godina uredi tako da štedi toplotnu i električnu energiju. Planiramo da izradimo detaljan projekat, koji ćemo finansirati iz sopstvenih sredstava. Već smo stupili u kontakt sa nekoliko kompanija koji se bave ovim poslom. Tek kada budemo imali gotov projekat obratićemo se gradu za pomoć.

Sređena velika sala i podovi u atrijumima

Uvod u velike radove na zgradi DKCB-a, po pisanju „Politike“, prethodnih meseci bilo je sređivanje mnogih unutrašnjih prostorija. Tada su sredstvima ustanove zamenjene grejne instalacije, uređeni su mokri čvorovi, sređeni podovi u ateljeima i biblioteci, neke prostorije su i okrečene, a nabaljeni su i kopjuteri. Najveće preuređenje doživela je velika sala koja je od bombardovanja do 2009. korišćena kao magacin jer se nije znalo da li je bezbedna. Ali, i kada je utvrđeno da može da se koristi za programe malo toga je rađeno u njoj. Tek krajem prošle godine u njoj je presvučeno više do 500 stolica, postavljeni su novi zvučnici, očišćen je sistem za klimu, a sređen je i pod.

- Stiglo je i dodatno ozvučenje i rasveta i to je još jedan posao koji je pred nama. Posebnim mašinama za čišćenje kamena u međuvremenu prvi put su sređeni i podovi u malom i velikom atrijumu – navodi Dalibor Stojanović, rukovodilac produkcije DKCB-a.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;