INFONET-468X60-BANNER

Subotica: Rekonstrukcije Katedrale svete Terezije Avilske

11.03.2015. | Skupština grada Subotice

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jene Hajnal, su u Gradskoj kući, zaklučili Sporazum o prvoj (I) fazi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici. Ovim sporazumom grad Subotica podržava sklapanje ugovora između Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice”, osnovanog od strane Grada, kojim će se regulisati saradnja između „Direkcije za izgradnju grada“ i Mađarskog nacionalnog saveta u vezi I faze rekonstrukcije i restauracije Katedrale.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gradonačelnik Maglai je, tim povodom, rekao da je u martu 2014. godine, s obzirom na to da je Katedrala obnavljana poslednji put pre više od tri decenije i da su se na pročelju objekta pojavile ozbiljne pukotine, formirao stručnu komisiju sa zadatkom da sagleda potrebe i mogućnosti koje se odnose na rekonstrukciju i restauraciju Katedrale, pripremi tehničku dokumentaciju i definiše projektni zadatak.

Ta komisija je u potpunosti obavila svoj zadatak i utvrdila šta bi na objektu trebalo da se uradi kako bi u potpunosti bio rekonstruisan, kazao je on i dodao da je lokalna samouprava u okviru tog projekta pokrenula i isfinansirala i izradu projektne dokumentaciju za kompletno obnavljanje električnih instalacija u Katedrali.

- U međuvremenu, u decembru 2014. godine, Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine odobrena su značajna sredstva za rekonstrukciju i restauraciju Katedrale. Uzimajući u obzir tu činjenicu, mi smo smatrali da bi bio red da se Subotička biskupija i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine dogovore o daljoj realizaciji ovog projekta – rekao je Jene Maglai.

Uz konstataciju da je Mađarski nacionalni savet postigao dogovor sa Subotičkom biskupijom da zajednički preuzmu dalje finansiranje tog projekta, gradonačelnik Maglai je naglasio da je sporazumom koji je danas zaključen između grada Subotice i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, lokalna samouprava prepustila projektnu dokumentaciju i do sada odrađene poslove na rekonstrukciji i restauraciji Katedrale Subotičkoj biskupiji i Mađarskom nacionalnom savetu.

Jene Hajnal je istakao da Mađarski nacionalni savet želi da nastavi ono što su grad Subotica i „Direkcija za izgradnju grada“ započeli u vezi rekonstrukcije i restauracije Katedrale svete Terezije.

- Vlada Mađarske je za prvu fazu rekonstrukcije i restauraciju Katedrale svete Terezije Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine odobrila 165 miliona forinti, odnosno nešto više od 65 miliona dinara. Na osnovu ugovora koji je Mađarski nacionalni savet sklopio sa Subotičkom biskupijom mi želimo da nastavimo realizaciju ovog projekta koji su započeli grad Subotica i „Direkcija za izgradnju grada“. Investitor će biti Subotička biskupija – kazao je Jene Hajnal.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da se kompletno sanira i uredi fasada na kojoj su ulazna vrata Katedrale sv. Terezije Avilske.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;