INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Hrvatske građevinare čeka još jedna teška godina

10.03.2015. | SEEbiz

I u decembru prošle godine nastavljene su negativne tendencije u građevinarstvu pri čemu na godišnjem nivou pad iznosio visokih 5,0% (prema kalendarski prilagođenim podacima). Kao i u prethodnim mesecima, pad su predvodili radovi na ostalim građevinama (-7,8%), dok je smanjenje aktivnosti na zgradama bilo znatno niže (-1,4%).

Stoga je 2014. godina bila još jedna u nizu izuzetno teških godina za građevinsku delatnost u kojoj izostanak privrednog rasta i izuzetno male investicione aktivnosti nisu osiguravali dovoljno posla za ionako predimenzionirane građevinske kapacitete. Fizički obim građevinskih radova beleži stalni pad u posljednjih šest godina, s time da je u 2014. godini ostvaren visok pad od 6,6%. To je čak i izraženiji pad nego u 2013. godini kada je građevinska aktivnost smanjena za 4,1%. Odnosno, intenzitet pada je na nivou onog koji je bio zabeležen u prvoj godini recesije (2009.) pri čemu treba uzeti u obzir da se on sada odvija pri već izrazito niskim razinama aktivnosti.

Pad obima građevinskih radova u prošloj je godini primarno je bio prouzrokovan visokim smanjenjem aktivnosti na ostalim građevinama (-10,2%) što je najvećim delom rezultat smanjene investicione aktivnosti javnog sektora koji je probleme s uravnoteženjem prihoda i rashoda u znatnoj meri rešavao rezanjem sredstava namenjenih za investiciona ulaganja. Odnosno, nakon forsiranja investicione aktivnosti javnog sektora u 2013. godini, sa nadom da će to izazvati i rast privatnih investicija, zastoj u infrastrukturnim investicijama u prošloj godini preusmerio je fokus građevinske aktivnosti prema radovima na zgradama.

Direktor „Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK“, Zvonimir Savić, kaže da građevinare čeka još jedna teška godina.

- Iako je na nivou EU u 2014. godini zabeležen oporavak građevinske aktivnosti od 3%, u Hrvatskoj je prošla godina bila već šesta za redom u kojoj je ostvaren njezin pad i to za visokih 6,6%. To predstavlja nastavak negativnog trenda započetog još 2009. godine, od kada je obim građevinskih radova u Hrvatskoj pao za 42,7%. S obzirom na stagnaciju privredne aktivnosti i izostanak oporavka investicione aktivnosti, pred građevinarima u Hrvatskoj verojatno je još jedna teška godina – precizira Savić.

Tako je u 2014. godini indeks obima građevinskih radova na zgradama smanjen za relativno niskih 1,5% (nakon pada za 12,6% u 2013. g.) pri čemu je u avgustu i novemnru prošle godine zabeležen čak i povremeni međugodišnji rast aktivnosti nakon 64 meseca neprekidnog pada. Sve je to rezultat delovanja dugogodišnje krize u građevinarstvu, 42,7% niži obujam građevinskih radova u 2014. godini u odnosu na 2008. pri čemu su radovi na zgradama 49,3% niži, dok su radovi na ostalim građevinama smanjeni za 36,2%.

Nasuprot Hrvatske, Evropsku uniju je prošle godine obeležio oporavak građevinske aktivnosti koja je porasla za 3,0% uz rast aktivnosti na zgradama od 3,7%, kao i aktivnosti na ostalim građevinama od 0,8%. Prema za sada raspoloživim podacima (nedostaju podaci za Irsku, Grčku, Kipar i Finsku) od Hrvatske je izraženiji pad zabeležen u Portugalu (-9,0%), Italiji (-7,0%) i Rumuniji (-6,7%) pri čemu kontinuitet pada u poslednjih šest godina uz Hrvatsku beleže još Portugal, Italija, Slovačka, Francuska, kao i verojatno Kipar. Sa druge strane, po rastu građevinske aktivnosti prošle su godine prednjačile Slovenija (19,4%), Španija (17,4%), Litvanija (16,8%) i Mađarska (14,3%).

Pred građevinarima je verojatno još jedna teška godina s obzirom na usporeno provredni rast i izostanak oporavka investicinih aktivnosti u Hrvatskoj. Pri nedostatku vlastitih sredstava i nedostatku fiskalne štednje u javnom sektoru, mogućnosti poboljšanja situacije naziru se kroz prilagođavanje drugačijim okolnostima vezanim uz evropske izvore finansiranja, a prvenstveno uz sudelovanje u evropskom investicionom programu, projektima sufinansiranim iz evropskih fondova, kao i posebno u programima energetske efikasnosti i obnovi zgrada. Međutim, radi se o projektima koji bi vidljivije građevinske efekte mogli proizvesti tek u drugom delu godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;